Sport

Federația Maghiară de Fotbal susține că UEFA le-a dat voie suporterilor să afișeze la meciuri steagul Ungariei Mari

Federația Maghiară de Fotbal a anunțat marți că a primit permisiunea pentru ca suporterii naționalei să afișeze însemne cu harta Ungariei Mari.

Viktor Orban/ FOTO: captură ecran video Orbán Viktor - Facebook Viktor Orban/ FOTO: captură ecran video Orbán Viktor - Facebook

 

 


Federația Maghiară de Fotbal a anunțat că UEFA și FARE, organizația care luptă împotriva discriminării în fotbalul european, au permis utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale, dar doar într-o formă simplificată, fără simboluri sau inscripții.

 


„Acceptând argumentele FMF, cele două organizații (UEFA și FARE - n.r.) au recunoscut că folosirea culorilor hărții istorice a Ungariei și ale benzii Árpád nu constituie comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică altor simboluri și inscripții suplimentare plasate pe steaguri, precum și scandărilor fanilor. Prin urmare, Federația va permite folosirea acestor steaguri la următoarele două meciuri”, se arată într-un comunicat al Federației Maghiare de Fotbal.
 

În comunicat mai sunt specificate condițiile în care suporterii maghiari pot afișa harta.


„Ca rezultat al negocierilor, UEFA va permite ca drapelul, care simbolizează respectul față de Ungaria istorică și solidaritatea cu fanii din străinătate, să fie adus pe stadioane, cu următoarele condiții:

- ca acesta să afișeze harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții; 
- să cuprindă doar culorile roșu, alb și verde; 
- să nu încurce vizionarea netulburată a meciului de către fani.

În același timp, fanii noștri trebuie să știe că dacă un mesaj rasist sau politic va fi plasat pe drapel, asta va provoca măsuri disciplinare. Acest lucru dăunează echipei și percepției asupra fotbalului maghiar. Federația le cere tuturor fanilor să se abțină de la orice formă de ură. Ura nu este calea!”, a mai transmis FMF.

 


FRF spune că UEFA nu a autorizat aceste însemne

Federaţia Română de Fotbal a precizat miercuri, într-un comunicat de presă, că UEFA nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de fotbal ca suporterii să afişeze la meciurile internaţionale steagul Ungariei Mari, aşa cum anunţase forul de la Budapesta.
 

„Federaţia Română de Fotbal consideră protejarea integrităţii fotbalului ca o valoare fundamentală a modelului european al sportului, ce trebuie respectată de fiecare parte implicată. FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunţul Federaţiei Maghiare de Fotbal. Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări: UEFA nu a autorizat şi nu va autoriza afişarea simbolurilor menţionate de Federaţia Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European.


 Considerăm că Federaţia Maghiară de Fotbal a greşit făcând anunţul respectiv întrucât afişarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conţinut provocator şi/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranţă comisiile disciplinare, dacă va fi cazul”, se arată în comunicatul de presă al Federaţiei Române de Fotbal, publicat pe site-ul oficial.

 

Controversa lui Viktor Orban

În noiembrie anul trecut, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a stârnit un scandal după ce a fost fotografiat la un meci al naționalei maghiare purtând un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari, care include și o bucată din Transilvania. Imaginile au fost publicate pe pagina sa de Facebook.

Gestul premierului maghiar a fost criticat de Ministerul român de Externe, care a emis un comunicat prin care a declarat că „orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă”. MAE a transmis mesajul ambasadorului Ungariei la București, exprimându-și dezaprobarea față de gestul premierului Orban.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cinci români au fost implicați în accidentul de pe autostrada din Ungaria

CFR Cluj a reconstituit cu juniorii golul anulat cu Rapid: „Nu e ofsaid! Trimitem imaginile la FRF și CCA!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter