Sport

Controversa Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar: corupție, decese, abuzuri

Micul petrostat arab Qatar urmează să organizeze Cupa Mondială. De ce este revoltată lumea fotbalului?

Qatar 2022/ FOTO:  depositphotos.com Qatar 2022/ FOTO: depositphotos.com

Duminică urmează să se dispute partida de start a Cupei Mondiale de Fotbal, având ca protagoniști Qatarul și Ecuadorul. Pentru fanii „sportului rege”, acest titlu pare un lucru de neimaginat. Cel mai mare eveniment sportiv de pe glob se desfășoară într-o țară fără nicio istorie în acest sport, cu o lungă listă de abuzuri împotriva propriei populații și mai ales împotriva imigranților și cu o climă care nu permite desfășurarea activităților sportive pe timp de vară. 

În ultimele săptămâni au apărut în presă titluri cu artiști, celebrități sau persoane din lumea fotbalului care nu vor participa în niciun fel la festivitățile din Qatar. Dua Lipa, Rod Stewart, Shakira sau Phillip Lahm sunt doar câteva dintre starurile care vor boicota evenimentul. Chiar și fostul președinte FIFA, Sepp Blatter, a afirmat că a fost o greșeală acordarea Campionatului Mondial Qatarului.


„Există momentan speculații despre o prestație a mea în cadrul ceremoniei de deschidere a Cupei Mondiale din Qatar. Nu voi cântă și nici nu am fost niciodată implicată în negocieri în legătura cu asta” , a spus cântăreața Dua Lipa, conform independent.ie.

Vot controversat pentru organizarea Cupei


Încă de la acordarea în anul 2010, au existat suspiciuni în lumea fotbalului referitoare la imparțialitatea oficialilor FIFA și la posibilitățile micului stat arab de a organiza un eveniment de o asemenea anvergură.

Qatarul a primit dreptul de a organiza Cupa Mondială după un vot controversat. Din cei 22 de oficiali FIFA care au votat acordarea mondialului, un procent majoritar dintre aceștia au fost condamnați sau anchetați în urma unor scandaluri de corupție. Sepp Blater, președinte FIFA în perioada respectivă, a sugerat că votul a fost influențat de o înțelegere în domeniul militar dintre Qatar și Franța.


Prima problemă apărută, cea a căldurii extreme din timpul verii, a fost remediată prin mutarea competiției în sezonul rece. Însă jucătorii și fanii au fost revoltați de această schimbare, Campionatul Mondial ținându-se în mijlocul sezoanelor europene. Astfel, după cum a fost demonstrat în ultima perioadă, a intervenit problema aglomerării calendarului fotbalistic, provocând o multitudine de accidentări jucătorilor.

Cea mai poluantă Cupa Mondială din istorie


Impactul asupra mediului este un factor îngrijorător. Cei de la FIFA recunosc că evenimentul va avea o amprentă negativă majoră asupra mediului înconjurător, fiind cea mai poluantă Cupa Mondială din istorie. Experții au transmis recent faptul că cifra totală a emisiilor de carbon ar putea fi de trei ori mai mare decât a fost inițial anticipat.

Întrucât Qatarul nu are echipe numeroase în campionatul intern, intervine problema reamenajării stadioanelor nou construite, după încheierea mondialului. Din cele opt stadioane disponibile, șapte au fost construite recent. Unul dintre acestea, făcut special din containere reciclabile, va fi demolat după încheierea evenimentului. Restul vor fi refolosite ca și hoteluri sau spații pentru comunitate.


O altă problemă este lipsa locurilor de cazare pentru fani. Prețurile mari în locurile de cazare deja existente combinată cu puținele facilități de cazare construite de organizatori, fac ca mulți fani să nu își permită deplasarea în Qatar.

„Mondialul deceselor” și temerile LGBTQ+

De departe, cea mai mare controversă legată de Campionatul Mondial din Qatar este numărul mare de morți ale imigranților care au construit infrastructura necesară. Factori precum condițiile de lucru grele, clima aspră și programul accelerat de lucru au dus la un număr ridicat de decese.

Autoritățile din Qatar au recunoscut trei decese la locul de muncă, împreună cu alte 37 de decese în afară programului de lucru. Studiul efectuat The Guardian a ajuns la cifra de 6.500 de decese printre muncitorii imigranți. Cifra data de amnesty.org este de 15.000 de decese. Indiferent de cifra reală, turneul final va fi pătat cu viețile muncitorilor din țări precum India, Pakistan sau Bangladesh.

În legătură cu comunitatea LGTBQ+, Qatar este cunoscut pentru legile aspre legate de homosexualitate. Oficialii spun că drepturile personale vor fi respectate, însă mulți fani LGBTQ+ se tem de eventualele abuzuri ale forțelor de ordine.

Părerile din lumea fotbalului

Personalitățile din lumea fotbalului au fost criticate de către fani sau chiar de către colegii acestora pentru asocierea cu mondialul. Fostul fotbalist al naționalei Angliei Gary Neville a fost criticat din cauză că a acceptat să comenteze Cupa Mondială. Colegul său de generație a primit remarci similare deoarece a acceptat contractul de ambasador al evenimentului.

În același timp, FIFA a creat o controversă prin declarația actualului său președinte, care a îndemnat fanii „să își îndrepte atenția către fotbal”, în loc „să fie angrenați în fiecare dezbatere ideologică sau politică”.

În ciuda acestor controverse, autoritățile qatareze speră ca după începerea Campionatului Mondial, aceste probleme să fie lăsate în urmă, narativa ațintindu-se în schimb pe fotbalul spectaculos jucat pe stadioanele din Qatar.

Informațiile din această analiză au fost preluate din BBC.

CITEȘTE ȘI:

Cerere mare de bilete pentru Cupa Mondială 2022 din Qatar. Peste 2 milioane de bilete au fost vândute

Controale la firmele care au intermediat angajarea unor români în Qatar

abonare newsletter