Sport

Cristi Balaj contestă ordinul ministrului Sportului: „Vom ataca în justiție, nu avem cum să respectăm”

Cristi Balaj, președintele celor de la CFR Cluj, a reacționat dur după ordinul dat de ministrul Sportului, Eduard Novak, conform căruia cluburile trebuie să aibă minimum 40% jucători români în teren începând cu sezonul 2022-2023.

Cristi Balaj, președintele CFR Cluj/ Foto: Facebook - Cristian Balaj Cristi Balaj, președintele CFR Cluj/ Foto: Facebook - Cristian Balaj

 

Președintele celor de la CFR Cluj a spus în direct la digisport.ro că „feroviarii” nu vor respecta această regulă, mai ales că lotul echipei a fost deja format în proporție de 99% și nu mai pot rezilia contractele jucătorilor transferați pentru acest sezon.


 

„Am încercat să luăm portar român și nu am reușit. Sunt cerințe mult prea mari pentru ce putem oferi și oferim destul de mult. Din punct de vedere sportiv, aș spune că salut o asemenea intenție, toți ne-am dori ca echipele românești să aibă jucători români, intenția e bună (…) Trebuie să ne formăm lotul de 25 de jucători, suntem constrânși să avem un număr fix de jucători. Respectăm componența acestui lot, trebuie să avem minim 8 jucători români. Noi am semnat deja contracte pentru 2-3 ani de zile conform actualului regulament. Fiind constrânși de această cifră, ce facem? Cine ne dă banii înapoi, nu putem rezilia contracte. O asemenea regulă trebuie pregătită, trebuie să fim informați”, a declarat Cristi Balaj la emisiunea Fotbal Cluj.


 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

De asemenea, Cristi Balaj susține că acest ordin nu respectă normele europene, iar ardelenii vor ataca în instanță decizia.


„Dacă vrei să faci ceva serios, modifici o lege, Legea 69, prin hotărâre de Guvern. Să nu se avizeze această lege, să spună că este împotriva normelor europene (…) Vom ataca în justiție, nu avem cum să respectăm. Poți să nu respecți ordinul și atunci vine o sancțiune potrivit Legii 69. Aceste sancțiuni nu au norme de aplicare. Ne-am grăbit, din punctul meu de vedere. Nu îmi permit să vorbesc rău despre Novak. Rămâne prietenul meu, dar consider că nu putem pune în aplicare. Din 11, trebuie să ai cinci români în teren (…) Jucăm în baza regulamentului FRF (…) Pentru a se aplica, FRF trebuie să își schimbe regulamentul conform legislației. Această legislație dacă nu respectă normele europene riscăm să fim excluși din competițiile internaționale, iar UEFA nu acceptă o asemenea discriminare”, a adăugat Cristi Balaj.

Ministerul Sportului a anunţat, joi, 7, iulie, printr-un mesaj publicat pe un site de socializare, că începând cu sezonul 2022-2023 impune obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă.


„După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale. Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români. Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei”, a declarat Eduard Novak.


 

CITEȘTE ȘI:

Reacția FRF după declarația ministrului Sportului. Eduard Novak: „40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români”

Ultimele Stiri
abonare newsletter