Social

Topul celor mai fericite ţări din lume, potrivit ONU. Pe ce loc se află România?

Finlanda rămâne pentru al cincilea an consecutiv cea mai fericită țară din lume, potrivit Raportului Mondial al Fericirii 2022. România se numără printre primele 30 de ţări fericite.

Topul celor mai fericite ţări din lume, potrivit ONU. Pe ce loc se află România?/ Foto: depositphotos.com Topul celor mai fericite ţări din lume, potrivit ONU. Pe ce loc se află România?/ Foto: depositphotos.com

 

 


Finlanda a fost desemnată vineri, 18 martie, „cea mai fericită ţară din lume” pentru al cincilea an consecutiv, într-un clasament în care Libanul şi Afganistanul ocupă ultimele locuri.

 

Cu un scor de 7,82 din 10, ţara nordică cu 5,5 milioane de locuitori se află înaintea Danemarcei, Islandei, Elveţiei şi a Ţărilor Jos, într-un top 10 neschimbat al clasamentului, dominat de ţările europene, în special din Europa de Nord.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


 

România se află în top 30 cele mai fericite țări din lume

Conform raportului, România se numără printre țările care au înregistrat cele mai mari progrese în clasament, ajungând de pe locul 86 în anul 2015 pe locul 28, depășind Japonia, Spania și Ungaria.


„Ţările care au înregistrat cele mai mari progrese (în clasament) au fost Serbia, Bulgaria şi România. Ţările cel mai prost clasate sunt Liban, Venezuela şi Afganistan”, conform World Happiness Report, un studiu anual sponsorizat de Organizaţia Naţiunilor Unite şi lansat în urmă cu un deceniu.

Captură ecran Ranking of happiness 2019-2021/ Sursă foto: happiness-report.s3.amazonaws.com

 


Libanul, zguduit de tulburări şi de o criză economică gravă, ajunge astfel pe penultimul loc, cu un scor de 2,95 puncte, după Zimbabwe şi chiar înaintea Afganistanului, ultima ţară în clasamentul pe 2022, cu un scor de 2,40.

Studiul, publicat începând din 2012, foloseşte în principal sondaje Gallup în care oamenii sunt întrebaţi care este nivelul lor de fericire. Printre criteriile utilizate pentru evaluare sunt incluse Produsul Intern Brut (PIB), nivelul de solidaritate, de libertate individuală şi de corupţie, pentru a se obţine în final un scor general.

Germania şi Canada au coborât un loc, ajungând pe locurile 14 şi, respectiv, 15, dar înaintea Statelor Unite (16), conform clasamentului oficial care cuprinde circa 150 de ţări.

Franţa ocupă locul 20, „cea mai bună poziţie de la lansarea studiului”, în timp ce Regatul Unit ocupă în continuare locul 17.

Printre celelalte mari puteri, Brazilia se află pe locul 38, Japonia pe locul 54, în timp ce Rusia scade în clasament, ajungând pe locul 80, în raportul din acest an, finalizat înaintea izbucnirii războiului din Ucraina.

 

SURSĂ FOTO: depositphotos.com

 

CITEȘTE ȘI:

Care au fost cele mai vândute mașini în 2021, în România? TOP cele mai căutate mărci de autoturisme

Care este cea mai fericită țară din lume. Ce loc ocupă România

Ultimele Stiri
abonare newsletter