Social

Nepăsare sau incompetență la Spitalul Județean? La Cluj nu se mai face fertilizare in vitro din cauza unui dosar uitat pe birourile șefilor

Singurul spital de stat din țară unde se face fertilizare in vitro decontată parțial de stat este în București.

Ignoranța crasă de la Spitalul Județean Cluj a generat o situație care numai într-o instituție de stat se poate întâmpla. Anul acesta, Clujul a fost “sărit” din “Programul național de fertilizare in vitro” din cauză că nu a fost nimeni, din conducerea spitalului, suficient de interesat să trimită un dosar la Ministerul Sănătății. Pur și simplu, dosarul a stat pe birourile șefilor până când a expirat data limită de trimitere.

Conducerea Clinicii de Ginecologie I și a Spitalului Județean trebuia să urmeze niște pași simpli pentru a fi inclus și Clujul în acest program prin care ar fi fost ajutate sute de cupluri care nu pot avea copii decât prin fertilizare in vitro. Cei de la clinică aveau sarcina să întocmească un dosar cu acte pe care să îl predea conducerii spitalului și de aici să fie trimis la București, la Ministerul Sănătății. Dosarul nu a mai ajuns la București.


Directorul spitalului spune că a fost în concediu

Florin Stamatian, șeful Clinicii de Ginecologie I declară că ceea ce ținea de ei s-a făcut și lucrurile s-au împotmolit la conducerea Spitalului Județean. “Nu am mai intrat în program din cauza unor încurcături administrative, de hârtii, a neglijenței conducerii Spitalului Județean. Clinica și-a făcut treaba, a întocmit dosarul, dar cei care nu și-au făcut treaba au fost cei din conducerea spitalului și au trimis dosarul”, explică Stamatian.

De cealaltă parte, managerul Spitalului Județean Cluj se scuză și spune că a fost în concediu în perioada când trebuia trimis dosarul. “De la secție a venit un dosar, trebuia completat cu niște documente de către cei de la clinică. A fost o lipsă de comunicare, o neînțelegere între angajații spitalului. Eu am fost în concediu în acea perioadă”, susține Petru Șușcă, managerul Spitalului Județean.


Singurul spital de stat din progam e la București

Cine este vinovat pentru faptul că sute de cupluri au ratat șansa să beneficieze, la Cluj, de o fertilizare in vitro la preț redus nu se știe. Cert este că trebuie să meargă la București, singurul spital de stat din țară care a fost inclus în acest program fiind Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” București. Aici, o fertilizare in vitro costă 2.500 de euro, din care 1.600 de euro sunt decontați de stat. Pe lângă spitalul din București, din program mai fac parte nouă clinici private din Târgoviște, București, Sibiu, Sângeorgiu de Mureș și Timișoara. La privat, procedura de fertilizare poate ajunge și până la 5.000 euro.

Petru Șușcă afirmă că Spitalul Județean Cluj nu mai poate face nimic acum și doar anul viitor mai are șansa să depună dosarul pentru a intra în program. La Clinica de Ginecologie I, se poate face fertilizare in vitro dar numai contra cost.


În acest an, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a aprobat reluarea Programului de fertilizare in vitro și embriotransfer, după ce în anul 2013 conducerea de la acea dată a decis sistarea acestuia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter