Social

Proiectul Legii Educației, criticat de sociologii clujeni

Specialiștii clujeni nu văd cu ochi buni proiectul Legii Educației.

Proiectul Legii Educației, criticat de sociologii clujeni Proiectul Legii Educației, criticat de sociologii clujeni

Un proiect al Legii Educației prevede mai multe modificări, unele fiind o revenire la sistemul existent cu mai mulţi ani ani în urmă, cum ar fi grupa pregătitoare la grădiniţă, dar şi evaluarea la finalul clasei a VIII-a la mai multe materii, cu unele probe susţinute în timpul anului şcolar. De asemenea, probele orale la Bacalaureat vor fi susținute în timpul anului școlar și nu la sfârșit cum este acum.

Proiectul a fost postat pe site-ul Ministerului Educației pentru dezbatere publică și deja au apărut opinii împotriva acestuia. Printre aceștia, chiar premierul Victor Ponta a declarat că nu este de acord cu modificarea Legii Educației până nu există un consens cu privire la această temă. Și în Cluj există voci care nu privesc cu ochi buni noul proiect de lege.


Sociologul Ioan Hosu consideră că proiectul desființează toate câștigurile pe care le-a adus legea lui Daniel Funeriu, în 2011. “Din ceea ce am văzut, noul proiect vine să desfiinţeze practic tot ceea ce s-a obţinut în 2011, prin Legea lui Funeriu. Concret, se anulează câştigurile pe care le-a adus legea din 2011 care fixa nişte standarde, cum ar fi, printre altele, clasificarea universităţilor, premierea perfomanţei şi alocarea banilor în funcţie de performanţe, ideea de a comasa instituţii de învăţământ superior şi nu numai”, a declarat Hosu.

Sociologul clujean a subliniat că nu trebuie să ne întoarcem la proiecte de acum 10 ani. “Pe de altă parte, vedem că nici măcar premierul Ponta nu îşi asumă acest proiect, prin mesajul pe care îl transmite atunci când spune că nu schimbăm nimic până când legea nu este ca în America sau alte ţări din Europa. Dincolo de jocurile politice sau de culise, mesajul este că nu trebuie să ne întoarcem la proiecte de acum 10 ani”, a conchis Hosu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter