Social

BattleLab Robotica 2015: Omul vs. Tehnica

Douăzeci şi cinci de echipe de studenţi au participat, sâmbătă, la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, la concursul BattleLab Robotica, una dintre cele mai inedite și neobișnuite competiții din România, unde se întrec "roboţi sumo” construiţi de studenţi şi botezaţi cu nume precum Pufoshenia, Rugina, Blându, Ion sau Piedone.

Aflată la cea de-a 5-a ediție, BattleLab Robotica presupune competiții între roboți sumo autonomi, capabili să identifice și să elimine de pe suprafața de joc robotul advers.

“Bun venit echipelor, concurenților și spectatorilor. M-am bucurat mult să văd în sală atât studenţi de la master, cât și studenți din anul I. Acestea fiind spuse, le urez concurenților mult succes”, a declarat, în deschiderea evenimentului, decanul Facultății de Inginerie, Radu V. Ciupa.


După cuvintele de încurajare ale decanului, a urmat şi o mică introducere din partea unuia dintre organizatorii BattleLab Robotica, Septimiu Crișan :

„Bun venit la a 5-a ediție a BattleLab Robotica. Acum 6 ani am văzut aceste competiții de sumo și am început să căutăm dacă se face așa ceva în România. Ne-am întâlnit cu niște prieteni de la București și am încercat să construim un robot în 4 zile. L-am dus, a explodat în prima rundă. Anul trecut ne-am întors, am învins și acum așteptăm să vedem ce veți face voi. Dacă studenţii vor să facă ceva în plus, în afara cursurilor, şi vor să fie mai atractivi pentru companii, după facultate, pot să lucreze la construirea roboţilor, astfel încât fiecare echipă, de băieţi şi fete, şi-a construit propriul roboţel cu care participă la lupta din ring. Un astfel de robot-sumo cântăreşte circa trei kilograme şi are o dimensiune de 20X20 centimetri, fără limită de înălţime. Unii sunt roboţi de campionat mondial şi au o sută de lupte la activ, dar sunt şi roboţi aflaţi la prima confruntare” a spus Crișan.


În cadrul acestei ediții au participat 25 de echipe care au muncit luni în șir la realizarea robotului. Pentru a-l putea construi, studenții s-au folosit de cunoștințe de inginerie electrică, mecanică, automatică și calculatoare.

“De obicei, ne ocupăm de construcția robotului cu 3-4 luni înainte de concurs, trebuie să facem rost și de banii necesari pentru cumpărarea componentelor: motoare, controleri, roți, cam astea-s cele principale. Domnul profesor care se ocupă de acest concurs, din partea UTCN-ului ne-a povestit de acest concurs la laboratoarele care le avem cu el și ne-a plăcut foarte mult ideea. Așa am început să participăm și noi. Față de anii trecuți, anul acesta, fiind o ediție aniversară, roboții sunt mult mai puternici, 27 la număr. Am fost și în competițiile de la București și Viena, unde am ajuns în optimi” declară una dintre concurente, membră a echipelor Pufoshenia şi Kraft.


Participanţii au dezvăluit şi secretele din spatele construirii unui robot bun: “Primul robot l-am făcut în două  săptămâni, dar nu era destul de bun pentru că nu am avut componente bune.  Când construieşti un robot, trebuie să iei în calcul puterea motoarelor, bateria, senzorii şi calitatea construcției în general,  adică materialele folosite şi suportul pe care se pun toate componentele“, a precizat un student.

În afară de timpul și cunoștințele investite în construcția roboților, studenții au nevoie şi de resurse financiare pe măsură, pentru optimizarea calității acestora.


„Îți trebuie un pachet complet, nu numai competențele de programare. Îți trebuie și aptitudini electronice, de asamblare: lipit, tăiat, plus că trebuie să umble după sponsorizări, să caute motoare, senzori și asta costă”, dezvăluie un fost student al Universităţii Tehnice.

Pe lângă sponsorii care îi finanțează în această "aventură" , părinții sunt cei care le oferă nu doar sprijin material, ci și unul moral: „Necesită investiții mari dar nu contează neapărat banii, contează munca și pasiunea pe care o depun. Face ceea ce-i place. Asta e fericirea noastră” spun părinţii unuia dintre concurenţi.


Spectatorii și vizitatorii BattleLab Robotica 2015 se declară și ei mulțumiți de eveniment:

„Sunt prima oară la acest gen de competiții. Am venit să susțin un prieten. Am văzut câteva filmulețe pe Youtube și mi s-a părut interesant, nu mai văzusem așa ceva înainte. Chiar am rămas surprins”, a precizat unul dintre vizitatori.

Competiţia s-a desfăşurat după regulile sportului japonez sumo, respectiv roboţii sunt puşi faţă în faţă să se confrunte într-un ring rotund şi trebuie să se scoată unul pe celălalt dincolo de marginea cercului.

"Roboţii sunt autonomi, nu au nimic telecomandat, ei gândesc, se caută unul pe celălalt şi câştigă cel care a rămas în ring după ce şi-a scos adversarul afară. Sunt runde care durează şi o secundă, dacă sunt roboţi foarte buni, sau pot dura minute bune”, au mai precizat organizatorii.

Roboţii încrişi în competiţie sunt Bullet, Wolf, Kraft, Rugina, care a participat la competiţii europene şi mondiale, de la Viena până în Japonia, Chrome Valkyrie, Bonfire, Panzer, Rezor, Fe, care seamănă cu un fier de călcat, Ion, Nyan, Pufoshenia, care are carcasa acoperită cu catifea, WallE, Chucky, The Teach, MojoJojo, Thorque, Felbo, Blându, Maximus, Piedone, Storm, TrollTeam, T34, echipat cu şenile în loc de roţi şi Rhotus.

Articol scris de Mihaela Grosu, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II şi Adela Petreuş, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul III

Ultimele Stiri
abonare newsletter