Social

Turdenii, prezenți în număr mare la manifestările dedicate Zilei de 9 Mai

Moment istoric cu triplă semnificaţie, Proclamarea Independenţei de Stat a Romaniei, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei, ziua de 9 mai a fost marcată şi la Turda printr-un ceremonial militar – religios la Monumentul Eroilor din faţa Catedralei Ortodoxe.

Manifestarea a fost organizată de către Consiliul Local şi Primăria Municipiului Turda, în parteneriat cu Garnizoana şi bisericile româneşti din Turda.

Printre personalitățile prezente s-au numărat primarul Tudor Ștefănie, viceprimarul Lucian Nemeș, deputatul Mircea Irimie, directorul Companiei de Apă Arieș- Matei Cristian, comandantul garnizoanei Turda col. Costinel Boboc, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai partidelor politice și ai instituțiilor publice, cadre didactice, angajați ai regiilor din municipiu.


Activitatea a debutat cu o slujbă religioasă, urmată de alocuțiuni, depuneri de coroane și paradă militară.

Primarul Tudor Ștefănie a vorbit cu această ocazie despre importanța independenței de stat a României.


„Istoria este cea care ne-a reunit azi pentru a sărbători cele trei evenimente de maximă importanță. Există în trecutul oricărui popor, momente cruciale care-l marchează pentru totdeauna. În istoria noastră zdruncinată aceste momente se sintetizează în două idei: Unirea și Independența. Fără independență un popor nu-și poate îndeplini sau afirma vocația și idealurile. Sărbătorim la 9 mai permenența unei idei, a unei năzuințe și a unei lupte”, transmite Ștefănie.

În calitate de comandant al Garnizoanei Turda, colonel Ioan Costinel Boboc s-a referit, la rândul său, la tripla semnificaţie a datei de 9 mai: "În evoluţia multimilenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877, 9 mai 1945 precum şi şi 9 mai 1950 se înscriu ca momente glorioase ale luptei pentru libertate, unitate, independenţă şi recunoaştere internaţională", comandantul Garnizoanei Turda referindu-se, pe rând, la fiecare din cele trei momente.


Deputatul Mircea Irimie a făcut referire la sacrificiul ostașilor români.

„Independenţa naţională proclamată de Parlament la 9 mai 1877, a fost cucerită de armata româna cu preţul a 10.000 de suflete de ostaşi bravi şi curajoşi care au participat la războiul de independenţă din anii 1877-1878, împotriva Imperiului Otoman, urmând ca aceasta să fie recunoscută şi la Congresul de la Berlin încheiat la 1 iulie1878. În aceeaşi zi de 9 mai, însă a anului 1945, Aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial obţineau victoria împotriva Germaniei naziste, şi puneau astfel capăt celei mai devastatoare conflagraţii din istoria continentului european. Armata româna a fost în prima linie, alături de celelalte forţe ale coaliţiei antihitleriste iar prin sângele vărsat pe câmpurile de luptă, poporul român şi-a înscris numele la loc de cinste, în cronica războiului antifascist. Cel de-al treilea eveniment, celebrează pacea şi unitatea în Europa” comentează Irimie.


În final a urmat în aplauzele audienței parada militarilor de la Garnizoana Turda.

abonare newsletter