Social

Medicamente cunoscute, interzise în alte țări, pot fi cumpărate în România

Mai multe tipuri de medicamente interzise în alte ţări din cauza unor compuşi chimici pe care le conţin sunt vândute la liber în farmaciile din România. Unele dintre aceste medicamente sunt chiar decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în proporţie de 50 până la 100%.

În toată lumea sunt 85 de astfel de substanţe scoase de pe piaţă sau cu restricţii severe la prescriere. 30 dintre substanţele cu probleme se găsesc şi în România. Nu doar că nu au regim special, dar unele dintre medicamente sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate între 50 şi sută la sută. Vorbim despre 166 de medicamente în a căror componenţă intră 10 dintre substanţele vizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează Digi24.ro.

De exemplu, aspirina a fost interzisă în Serbia în anul 2005. Tot atunci, sârbii au restricţionat metamizolul, cunoscut la noi ca algocalmin, interzis în Franţa din 2006. În România, ele pot fi prescrise chiar şi copiilor.


„Aspirina poate provoca sindrom Reye, care este un sindrom ce poate ameninţa viaţa. Afectează ficatul, rinichii şi creierul. Algocalminul sau metamizolul sodic provoacă scăderea numărului de granulocite, deci imunitatea se prăbuşeşte”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie.

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat scoaterea codeinei din tratamentul copiilor sub 12 ani. Spania a reacţionat prima. În România, prospectul siropurilor de tuse permite încă folosirea la gravide şi nou-născuţi.


„Codeina este un analgezic foarte puternic care, în urma metabolizării în organism, se transformă în morfină. Unul dintre efectele într-adevăr foarte periculoase este pauza respiratorie”, spune Gheorghiţa Sardescu, şeful Secţiei de Neonatologie de la Spitalul Sf. Pantelimon.

România nu a scos de pe piaţă niciun tratament şi nu a modificat vreun prospect ca urmare a unor studii interne, ci doar la presiunea organismelor internaţionale. De ce? Răspunsul este un secret pe care Agenţia Naţională a Medicamentului îl ţine departe de curiozitatea justificată a presei şi a publicului.

abonare newsletter