Social

Deratizarea căminelor UBB îi înfurie pe studenţi. Trebuie să îşi părăsească locuinţa timp de cinci zile

Reprezentanţii UBB Cluj spun că dezinsecţia şi deratizarea coincide cu perioada vacanţelor de Paştele catolic şi ortodox. Studenţii sunt de altă părere.

Studenţii care sunt cazaţi în căminele Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj s-au trezit, joi, cu un anunţ pe uşa camerei prin care sunt înştiinţaţi că trebuie să îşi părăsească locuinţa timp de cinci zile din cauză că în perioada 6-17 aprilie se va face deratizare în toate unităţile de cazare ale universităţii. În afişul lipit pe uşile camerelor de cămin scrie că decizia a fost luată de conducerea UBB la sugestia studenţilor reprezentanţi. “Pentru a asigura eficienţa acestui demers vă rugăm să respectaţi cu rigurozitate un timp de acţiune al soluţiilor folosite pentru cel puţin cinci zile. În acest sens, se vor efectua două serii de deratizare, în perioada 6-10 aprilie, respectiv 13-17 aprilie. În funcţie de perioada aleasă, locatarii vor părăsi camera de cămin. Comitetele de Administrare ale Căminelor, împreună cu administratorii de cămine vor decide etapizarea dezinfectării spaţiilor comune pentru a asigura buna funcţionare a căminului”, se arată în anunţ.

Ce fac studenţii care lucrează? Îşi dau demisia?

O parte din studenţi sunt deranjaţi de faptul că în timpul şcolii trebuie să plece. În plus, cei care lucrează se întreabă ce vor face în toată acea perioadă: îşi vor da demisia, se vor caza la pensiuni, la prieteni?. “E chiar absurd. Dacă administraţia decide ca deratizarea să se facă în perioada 6-10 aprilie, înseamnă că trebuie să lipsim de la cursurile din acea săptămână, cursuri pentru care unii dintre noi plătim? Mai mult, avem colegi care lucrează pentru a se întreţine la studii. Ce se întâmplă cu aceştia, vor fi forţaţi să îşi ia concediu sau să îşi dea demisia de la job pentru că se face deratizare în cămin?”, ne-a scris un student cazat în unul din căminele UBB din campusul Hasdeu.


Se întreabă dacă vor plăti cazarea integral

Studenţii au pus şi problema plăţii căminului pe luna aprilie, în condiţiile în care ei sunt evacuaţi timp de cinci zile. “Până acum, studenţii doctoranzi au fost obligaţi să plătească întreţinerea inclusiv în perioada vacanţelor, când poate o parte erau plecaţi. Nu a contat, a trebuit plătit integral. Acum ce vor face? Se va putea plăti doar o parte din luna aprilie? Din câte ştiu sunt şi familii de studenţi cazaţi, unii cu copii. Cu ei ce se întâmplă?”, ne-a mai scris persoana respectivă.

UBB: dezinsecţia se face în timpul vacanţei

Studenţii spun că perioada vacanţei este între 13 şi 19 aprilie, pe când deratizarea şi dezinsecţia se va face în perioada 6-10 aprilie, respectiv 13-17 aprilie. Ei sunt deranjaţi şi de faptul că unii dintre ei lucrează şi nu pot părăsi camera de cămin. Mai mult, potrivit studenţilor, este pentru prima dată în ultimii patru ani când deratizarea se face în timpul anului universitar şi nu vara.


Reprezentanţii UBB afirmă că acţiunea se face în perioada vacanţei, la cererea studenţilor. “La solicitarea studenţilor UBB şi în urma discuţiilor purtate cu Consiliul Studenţilor din UBB (CSUBB), conducerea Universităţii Babeş-Bolyai a
hotătât să efectueze dezinsecţia şi deratizarea periodică. Conform regulamentelor în vigoare privind normele de igienă şi sănătate publică, Universitatea are obligaţia de a afectua dezinsecţia şi deratizarea spaţiilor de cazare pe care le are în administrare. Astfel, pe perioada vacanţelor de Paşti (cel Catolic şi cel Ortodox) căminele UBB vor fi închise timp de 5 zile pentru un amplu proces de deratizare. Serviciul Social al UBB, împreună cu CSUBB, au comunicat aceasta decizie tuturor
studenţilor cazaţi în caminele UBB”, a declarat Paul Fărcaş, purtătorul de cuvânt al UBB  Cluj.

abonare newsletter