Social

Începe prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare

Părinţii care au copii în grupa mare de grădiniţă vor trebui să-şi înscrie copilul în clasa pregătitoare. Luni, 23 februarie 2015, începe prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare, care se va desfăşura până pe 13 martie 2015.

Înscrierile se fac de luni până vineri, între orele 08:00 - 20:00 și sâmbătă între orele 09:00 - 13:00. Părinţii se pot şi programa pentru înscriere, printr-un telefon la şcoală. Pe 20-21 martie se va afişa în şcoli şi pe site-urile inspectorarelor şcolare lista copiilor înscrişi după prima etapă.

Potrivit regulamentului făcut public de Ministerul Educației, „părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2015 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. (…) Prin excepție, pentru anul școlar 2015-2016, părinții ai căror copii nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2014-2015 și care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2015 inclusiv, pot înscrie, la cerere, copiii în învățământul primar, în clasa I".


În această perioadă (23 februarie – 13 martie 2015) trebuie să îşi înscrie copiii atât părinţii care aleg şcoala de circumscripţie (n.r. unitatea de învățământ situată în proximitatea adresei de domiciliu), dar şi cei care merg către altă unitate şcolară decât cea la care sunt arondaţi. Toţi copiii ai căror părinţi cer înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie vor fi înmatriculaţi la şcoala cerută.

Conform aceluiaşi regulament, „prioritate la înscrierea la o unitate de învăţământ o au părinţii care aleg şcoala de circumscripţie. Pe locurile libere, se înscriu și, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități, în conformitate cu solicitările părinților. În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere vor fi aplicate criterii de departajare".


De asemenea, părintele poate solicita ca locul la școala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea.

A doua etapă de înscrieri în clasa pregătitoare va avea loc în perioada 24 martie - 3 aprilie, iar la ea pot participa doar elevii care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ, după prima etapă. Părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă.


Pe 10 aprilie 2015 fiecare şcoala va afișa listele finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter