Social

Ziua Roşiei Montane, aniversată la Turda

Cu ocazia aniversării a 1884 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane, Campania Salvaţi Roşia Montană a desfășurat recent activitatea Ziua Roşiei Montane Turda, eveniment dedicat patrimoniului cultural şi natural existent la Roşia Montană.

Aflată la cea de-a cincea ediţie, Ziua Roşiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural şi natural excepţional pe care Roşia Montană îl adăposteşte şi pentru a accentua necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

La eveniment fost prezenți printre alții senatorul Alexandru Cordoș, deputatul Mircea Irimie, directorul general al Companiei de Apă Arieș-Matei Cristian, preşedintele Fundaţiei de Ecologie şi Turism Potaissa Turda, Alin Roşca, un militant activ împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Roşia Montană. Un invitat de seamă a fost și prof.univ.dr Vasile Surd de la Universitatea Babes Bolyai.


Participanții au discutat despre riscurile pe care exploatarea de cianuri o aduce locuitorilor de la Valea Arieșului.

În calitate de manager general al Companiei de Apă Arieş, Cristian Matei a atras atenţia asupra pericolelor unei eventuale poluări, asta cu atât mai mult cu cât compania pe care o conduce are în plan un proiect în care este prevăzută şi o staţie de tratare a apelor de suprafaţă, mai exact a apelor din Arieş, în valoare de 14 milioane euro.

abonare newsletter