Social

PROTESTE LA CLUJ Aproximativ 10.000 de clujeni s-au strâns la un miting anti-Ponta: “Klaus, Klaus, apără-ne de Mickey Mouse!” şi ”Afară, afară, cu PSD din ţară!” FOTO

Aproximativ 10.000 de clujeni au ieşit sâmbătă în stradă pentru a protesta faţă de umilinţa la care au fost supuşi românii din diaspora pe 2 noiembrie, când mii de persoane nu au putut vota la prezidenţiale. În mai multe oraşe din România tinerii au ieşit în stradă simultan pentru a-şi arăta solidaritatea românii din diaspora. Clujenii au venit cu pancarte, fluieră şi scandează mai multe mesaje împotriva lui Victor Ponta, dar şi împotriva lui Titus Corlăţean, ministrul de Externe.

Este cel de-al treilea protest de acest gen din ultimele zile care se desfăşoară la Cluj-Napoca.

În jur de 10.000 de persoane s-au strâns în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca şi se pregătesc de marşul care începe la ora 18.00. Pe una dintre pancarte scrie „Teleorman, dragostea mea”, pe altele oamenii cer demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean, responsabil de organizarea secţiilor de votare din străinătate. Oamenii cântă imnul şi poartă pancarte cu mesaje anti Ponta şi anti Guvern şi protestează faţă de modul în care au fost organizate alegerile pentru românii din diasporă.


Marşul a început la ora 17:30, în Piaţa Unirii şi se va desfăşura mai departe pe traseul Bd. Eroilor (pietonal) - Str. Baba Novac - Bd. 21 Decembrie - Piaţa Unirii (partea de est) – Eroilor.

Printre mesajele scandate de protestatarii din Cluj sunt şi: ”DePontificaţi România”, ”Ghinion, ţara s-a trezit din somn!”, ”Jos Ponta! România nu te vrea”, ”Fiţi eroi în turul doi!”, ”Demisia, Corlăţean!” sau ”Studenţii studiază, Ponta copiază!”, „Puie Monta”, “Votez, nu pontez”, “PSD frica ta se numeşte DNA”, “Klaus, Klaus, apără-ne de Mickey Mouse!” şi ”Afară, afară, cu PSD din ţară!”


La protest au venit şi părinţi cu copii mici, spunând că au ieşit în stradă pentru un viitor mai bun pentru copiii lor.

“Am ieşit în stradă pentru că tineretul şi-a dat seama de campania mizerabilă a lui Ponta care a avut ca ţintă categoriile vulnerabile, bătrânii şi asistaţii sociali”, spune Răzvan Stanca, unul dintre protestatari, student la Cluj.


“Nu vreau să iasă Ponta pentru că va trage ţara în jos. Dacă iese Ponta în turul II eu nu rămân în România”, a declarat şi Renate Teban, studentă la Cluj.

După câteva zeci de minute petrecute în Piaţa Unirii, protestatarii au plecat în marş spre Bulevardul Eroilor.


Ulterior, manifestanţii vor reveni în Piaţa Unirii, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.

Protestarii sunt însoţiţi pe traseu de echipaje de Poliţie şi Jandarmerie, traficul rutier nefiind întrerupt.


Mitingul este autorizat să se desfăşoare între orele 18.00-20.00.

În tot acest timp, autorităţile de la Bucureşti nu au găsit nimic oficial în neregulă în organizarea procesului de votare şi nimeni nu a fost tras la răspundere. Premierul Victor Ponta, candidatul PSD la preşedinţie, a declarat însă că dacă se va întâmpla ca până şi un singur român să fie împiedicat să voteze în turul doi, ministrul de Externe Titus Corlăţean răspunde cu funcţia. Cu toate acestea, un alt ministru, Bogdan Stanoevici, consideră că protestele au fost neîntemeiate, alimentate de „agitatori”: „sunt grupuri de tineri revoltaţi pe orice, care, la orice manifestaţie, indiferent de subiect, ei se vor infiltra ca să intre în conflict”.

În ziua votului, românii care au fost împiedicaţi să voteze în străinătate au protestat, ajungându-se chiar ca la Paris câteva zeci de persoane să se baricadeze în Ambasada României, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor şi poliţiştilor francezi, chemaţi chiar de personalul românesc al ambasadei.

La Londra, românii care stătuseră ore întregi la coadă, doar pentru a li se închide uşa secţiei de vot în nas, la ora 21.00, s-au unit în cor şi au cântat imnul României.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că se impune demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, ca urmare a dezinformării lansate de ministru în spaţiul public, după care este ilegală organizarea de noi secţii de votare în străinătate.

"Preşedintele Traian Băsescu a luat notă de dezinformarea pe care ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, a lansat-o în spaţiul public prin declaraţia de presă de vineri, 7 noiembrie a.c., în care a afirmat că legal nu poate mări numărul de secţii de votare din străinătate, deşi BEC a dat o astfel de aprobare prin Hotărârea nr. 4H/4.11.2014 publicată ca atare în Monitorul Oficial”, se menţionează într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, "în condiţiile în care ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean a dezinformat într-o declaraţie de presă, dorind în acest fel să împiedice dreptul constituţional al cetăţenilor români din străinătate de a vota, preşedintele Traian Băsescu consideră că se impune demiterea imediată a acestuia".

Ultimele Stiri
abonare newsletter