Social

Avem carduri de sănătate, dar degeaba. Medicii încă studiază oferta de cititoare de carduri

CAS Cluj distribuie cardurile de sănătate într-un ritm alert, dar medicii nu se grăbesc să cumpere cititoarele de carduri. Până atunci, avem în buzunar o simplă bucată de plastic.

Avem carduri de sănătate, dar degeaba. Deocamdată! Avem carduri de sănătate, dar degeaba. Deocamdată!

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj a distribuit până acum peste 360.000 de carduri de sănătate, dar medicii de familie încă nu au cumpărat cititoarele de carduri. Aceasta înseamnă că respectivele carduri sunt inutile până când toți medicii vor avea acele dispozitive. Medicii încă studiază oferta de cititoare de carduri și sunt nemulțumiți de faptul că unele dispozitive de pe lista Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu sunt compatibile decât cu anumite sisteme de operare. “Cititoarele de carduri le vom achiziționa noi. Problema este că din cele acreditate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu toate sunt compatibile cu sistemele de operare mai noi”, afirmă Emiliana Coștiug, medic de familie în Cluj și vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Nu există cadrul legal pentru inițializarea cardurilor

Medicii spun că cei de la CNAS nu le comunică asiguraților mai multe informații importante cum ar fi faptul că medicii de familie trebuie, obligatoriu, să introducă pe card datele pacienților, dar inițializarea cardului poate fi făcută oriunde, chiar și la farmacie. Mai mult, nu există încă cadrul legal pentru inițializarea cardului. “Nu există cadrul legal pentru inițializarea cardului și nici pentru protejarea datelor de pe card. Vrem să fie o lege clară care să ne spună acest lucru”, precizează Emiliana Coștiug.


Cardul este valabil doar în România

Asigurații trebuie să știe că acest card este valabil doar în țară. Pentru călătoriile în străinătate au nevoie de alt card, cardul european, care este eliberat de casele de asigurări de sănătate. Medicii clujeni consideră că s-ar fi putut comasa cele două carduri pentru a-i scuti pe pacienți de birocrație.

Din 2015, niciun serviciu medical gratuit fără card

Reprezentanții CAS Cluj atrag atenția că din 2015 vor intra totuși în vigoare aceste carduri. Până atunci însă, toți medicii trebuie să cumpere cititoare de carduri. “Întrucât, începând din anul 2015 serviciile medicale care se acordă în sistemul de asigurări sociale de sănătate vor fi validate şi decontate doar în baza cardului iar prezentarea acestuia la furnizorii de servicii medicale (medic de familie, medic specialist, spital, farmacie, laborator) va deveni obligatorie rugăm pe această cale asiguraţii care au fost avizaţi de către factorii poştali să se prezinte (cu avizul şi actul de identitate) la sediile oficiilor poştale indicate, pentru a-şi ridica cardurile naţionale de asigurări sociale de sănătate”, a explicat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj.


Cardurile naţionale de sănătate pot fi ridicate de la oficiile poştale indicate în aviz în termen de 10 zile de la data primei avizări, în intervalul orar menţionat în aviz.

Ultimele Stiri
abonare newsletter