Social

Episcopii catolici din România sunt împotriva Halloweenului. Vezi de ce!

Episcopii din toate centrale catolice din România îi îndeamnă pe credincioşi să nu sărbătorească Halloween şi să se concentreze pe cele două sărbători catolice importante din 1 şi 2 noiembrie, arătând că fenomenul satanismului nu este străin de Halloween.

Comisia Episcopilor Catolici din România a trimis către toţi episcopii catolici români din ţară o scrisoare în care aceştia sunt sfătuiţi să îi îndemne pe credincioşii catolici să se ferească de „obiceiurile păgâne” acceptate de către unii creştini şi să celebreze „solemnitatea Toţi Sfinţii„ din 1 noiembrie şi „Pomenirea Tuturor Credincioşilor Răposaţi” din 2 noiembrie.

În document, intitulat „Recomandări creştine în faţa fenomenului Halloween pentru solemnitatea Toţi Sfinţii”, se precizează că în sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România, desfăşurată la Oradea, s-a discutat despre „manifestările civile care au loc în preajma solemnităţii «Toţi Sfinţii»”.


„S-a constatat, în timpul dezbaterilor, că în societatea noastră românească s-au strecurat multe obiceiuri păgâne pe care chiar şi unii dintre creştini le acceptă sau chiar le promovează sub sigla obiceiului celtic al Halloween-ului”, se arată în recomandarea transmisă preoţilor catolici.

De asemenea, sunt publicate pe site-urile episcopiilor catolice din ţară şi o scrisoare a episcopului greco-catolic din Oradea Virgil Bercea, precum şi o analiză despre Halloween realizată de doi preoţi din Oradea şi Iaşi.  În analiza celor doi preoţi se arată că „sărbătoarea Halloween nu este străină de practici sataniste” şi că are o influenţă negativă asupra copiilor. Aceştia mai explică şi faptul că sunt puse „în umbră” cele două sărbători catolice importante, exemplul sfinţilor fiind înlocuit cu „manifestări animate de personaje macabre: schelete, stafii, schelete, vampiri”.


Preoţii mai susţin, în scrisoarea lor, şi faptul că fenomenul satanismului nu ar fi străin de Halloween, invocând un studiu din Italia care spune că 16% dintre tinerii care participă la întâlniri ale sectelor oculte şi ezoterice, „unde au loc chiar sacrificii oferite diavolului”, au intrat în conctact cu aceste secte tocmai cu ocazia Halloween. În încheierea acesteia, cei doi preoţi dau ca exemplu Ministerul Educaţiei din Rusia, care a interzis încă din 2003 orice fel de manifestare în şcoli legată de Halloween, spunând că ar fi în contradicţie cu „natura instituţiilor de învăţământ, tulburând mintea şi afectând sănătatea spirituală şi morală a elevilor”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter