Social

Murăturile şi zacusca au scumpit pieţele din Cluj

Comercianţii profită de perioada în care se pun murături şi au scumpit marfa şi cu 30%.

În această perioadă, gospodinele din Cluj pun murături pentru perioada de iarnă, lucru care i-a făcut pe pieţari să scumpească marfa. Dacă săptămânile trecute un kilogram de vinete putea fi cumpărat cu un leu, acelaşi produs poate fi cumpărat în prezent la preţul de 2,5 lei.

Producătorii mai spun că un alt motiv pentru care legumele s-au scumpit este pentru că recolta din acest an a fost una slabă din cauza ploilor care au avut loc.


Deşi sunt nemulţumiţi, clujenii cumpără legume deoarece au nevoie de provizii pentru perioada de iarnă.

Sute de lei pentru murături

Preţul pe kilogramul de legume nu este deloc ieftin, mai ales că ele au fost scumpite în ultima săptămână.


Un kilogram de gogoşari poate fi cumpărat zilele acestea cu preţul de patru lei, astfel că, pentru o porţie de 10 kilograme de murături o gospodină trebuie să scoată din buzunar aproximativ 60 de lei. Asta pentru că trebuie luate în calcul şi oţetul, uleiul, condimentele şi alte produse necesare pentru conservarea legumelor.

În plus, trebuie luate în calcul şi recipientele în care se pun murăturile. Magazinele sunt pline în acestă perioadă de borcane, unul de 800 grame putând fi cumpărat la preţul de aproximativ doi lei.


Scumpiri au înregistrat în această perioadă şi vinetele. Dacă săptămânile trecute comercianţii le vindeau cu suma de un leu kilogramul, zilele acestea nu pot fi găsite în piaţă cu preţ mai mic de 2,5 lei. Ceapa poate fi cumpărată la preţul de 1,5 lei, iar castraveţii la preţul de aproximativ 3 lei. Roşiile costă cel puţin 3 lei/kg, iar ardei kapia 4 lei.

Din cămară nu are cum să lipsească zacusca. Numai pentru cea mai obişnuită reţetă de zacuscă, respectiv cea de ardei, gospodina este nevoită să scoată din buzunar cel puţin 50-60 de lei.


Ploile au scumpit legumele

Comerciaţii mai spun că au fost nevoiţi să scumpească legumele din cauza vremii nefavorabile din această vară. Întrebată, de ce s-au scumpit legumele, o comerciantă spune că: “recolta a fost una slabă, iar noi mai mult am ieşit în pierdere decât să câştigăm. De asta am fost nevoiţi să scumpim marfa. Lumea vine, se uită, nu prea îi convine, dar tot cumpără în cele din urmă”.

Creşteri uriaşe de preţuri au înregistrat şi citricele. Kilogramul de lămâie a ajuns să coste 14 lei kilogramul, în condiţiile în care anul trecut putea fi cumpărat la jumătate de preţ. Specialiştii spun că de vină este producţia mică înregistrată în Argentina, cel mai mare exportator din lume. Vremea rece a distrus jumătate din cultura de lămâi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter