Social

Dosarul electronic de sănătate, nefuncțional

Medicii spun că nu pot accesa dosarul electronic de sănătate pentru a vedea istoricul pacientului și că oricum prea puțini clujeni sunt interesați să-l utilizeze.

Dosarul electronic de sănătate a devenit obligatoriu încă de la începutul lunii iunie. La vremea respectivă s-a anunțat cu surle și trâmbițe că medicii sunt obligați să introducă datele pacientului în acest dosar pentru ca toate instituțiile sanitare să aibă acces la istoricul medical al bolnavului.

Sistemul informatic, care a costat nu mai puțin de 18 milioane de euro, nu este funcțional în ziua de astăzi. Medicii spun că nu pot accesa acest program pentru a vedea informațiile referitoare la pacientul pe care vrea să-l consulte.


Sistem de milioane de euro, nefuncțional

În luna aprilie a acestui an autoritățile anunțau că fiecare persoane asigurată din România va trebui să aibă un dosar electronic de sănătate care să conțină toate informațiile despre starea lui de sănătate, despre ce boli a avut, ce tratamente a urmat s.a.

Deocamdată acest sistem nu funcționează, iar medicii susțin că nu pot accesa aceste dosare deoarece: “în ceea ce privește dosarul electronic de sănătate, anumite date referitoate la acestea nu sunt foarte bine stabilite. Legal, noi nu avem dreptul să introducem datele pacientului în acest dosar electronic. Datele pentru dosarul electronic se preiau din sistemul informativ fără să facem noi ceva. Nu știu în mod cert dacă s-a mai reglementat ceva în ultima perioadă pentru că sunt plecată în concediu. Legea sănătății obligă furnizorii să introducă datele despre istoricul medical al pacientului, dar deocamdată legal nu putem face acest lucru”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familiei, dr. Emiliana Coștiug.


Pacienții, sceptici

Nu toți pacienții sunt de acord ca datele despre starea lor de sănătate să fie introduse într-un sistem informatic care să fie la îndemâna tuturor. “Pacienții nu sunt foarte interesați de aceste dosare electronice de sănătate. Unii zic că e prea mare monitorizarea și că nu vor ca toată lumea să aibă acces la istoricul lor medical. Oricum accesul medicului în această bază de date nu poate fi făcută decât cu acordul pacientului. Alții sunt mai obișnuiți cu tehnologia, cu internetul și sunt de acord cu introducerea istoricului lor medical în dosarul electronic ”, a mai adăugat dr. Emiliana Coștiug.

Ce conțin dosarul electronic de sănătate?

Alcătuirea dosarului electronic de sănătate se va face prin colectarea datelor medicale a fiecărui pacient din diferite surse şi locaţii, în special din arhiva medicilor de familie. El conţine informaţii precum: istoricul medical, alergii, imunizări, rezultate la testele de laborator, documente produse în timpul procedurilor medicale.


Sistemul a fost implementat pentru a aduce o mai bune comunicare între instituţiile care se ocupă cu sănătatea bolnavului. Ei ar putea intra în posesia istoricului medical al pacientului aflând investigaţiile la care a fost supus, bolile de care a suferit şi tratamentele pe care le-a urmat.

abonare newsletter