Social

Au venit de peste mări şi ţări pentru a învăţa despre civilizaţia românească

Studenţi din SUA, Germania sau India au stat la Cluj trei săptămâni pentru a învăţa despre cultura şi civilizaţia românească.

În perioada 30 iunie-18 iulie, mai mulți studenți din SUA, Germania, Austria, Spania, Olanda, Polonia, Ungaria, Coreea de Sud, Vietnam și India au venit în România și au luat parte la cursurile internaționale de vară, de limbă și civilizație românească.

Cursurile s-au desfăşurat la Facultatea de Litere iar scopul lor a fost de a face cunoscută limba și cultura română, inclusiv prin organizarea de excursii la diverse locuri din țară.


Potrivit Dinei Vîlcu, asist. univ. dr. la Facultatea de Litere, aceste cursuri se organizează de ani buni de zile și se adresează tuturor studenților străini care sunt cu adevărat interesați de limba și cultura română.

„Cursurile de limbă și civilizație românească se desfășoară de mai bine de 30 de ani la  Universitatea Babeș-Bolyai și scopul lor este de a face cunoscută limba română, cultura română și, în același timp, de a le oferi celor interesați serviciile pe care noi putem să le punem la dispoziție și anume, cursuri de limba română la niveluri începător, elementar, intermediar şi avansat și, de asemenea, acela de a face cunoscută cultura română prin diverse activități care se întâmplă după cursuri”, a explicat Dina Vîlcu.


Ea a adăugat că un rol important în desfășurarea acestor cursuri este faptul că cei care vin și participă la aceste cursuri internaționale de civilizație românească sunt interesați să studieze limba, istoria, tradițile și obiceiurile românești, și nu doar să studieze în limba română.

Totuşi, deoarece teoria diferă de practică de cele mai multe ori, pe lângă suporturile de curs și orele la care au luat parte străinii, ei au mai avut parte și de alte activități, tocmai pentru a simți specificul tării noastre. Astfel, în fiecare după masă, tinerii au avut programate vizite la muzee, au mers în excursii în diverse zone, au fost în weekend în Maramureș unde au vizitat mănăstiri, muzee şi închisoarea de la Sighetul Marmației.


Cum e văzută România peste hotare?

Unul dintre participanţii la curs este şi Tomas Jose Jerez, profesor la universitatea Complutense – Escuela Oficial de Idiomas din Madrid. El a mărturisit că, în Spania, imaginea despre români nu este una foarte bună. „Din păcate, în Spania imaginea României nu e prea bună. Este legată de hoți, de smecheri”, povesteşte spaniolul.

 „Am mai fost în România de mai multe ori și am mai luat parte la niște cursuri de vară. Prima dată am venit în România în 1994, și mai târziu am mai fost în 1997. Mi se pare că nu s-a schimbat prea mult. Este o țară care îmi place foarte mult și are multe lucruri care merită să fie văzute. Îmi place foarte mult mâncarea românească, cultura, muzica și arta. Am călătorit prin țară, am fost în nordul țării, am vizitat  regiunea Maramureșului și a Bucovinei. Am vizitat mănăstirile pictate. De asemenea, sunt și orașe frumoase”, a dezvăluit Tomas Jose Jerez.


Cu un accent străin observat în vorbire, dar cu un simț al limbii românești foarte sigur, spaniolul a mărturisit că părerea despre România și-a schimbat-o acum mulți ani de zile și vine aici cu drag, iar aceste cursuri sunt ca un îndemn la a studia limba română.

(Victoria Nicoleta ALGEORGE, studentă Jurnalism, FSPAC – UBB, anul II)

Ultimele Stiri
abonare newsletter