Social

Medicii se pregătesc de grevă dacă nu le cresc salariile

Cadrele medicale cer ministerelor ca salariile să le fie mărite cu 10% în acest an. În caz contrar, vor declanşa proteste.

Salariile mici şi lipsa aparaturii performante sunt câteva dintre lucrurile care îi nemulţumesc pe medicii care îşi prestează activitatea în unităţile spitaliceşti româneşti. Mai mult, medicii spun că le-a ajuns “cuţitul la os” şi că se pregătesc de greve generale dacă nu le vor fi îndeplinite cerinţele.

În această perioadă, sindicatele din sănătate poartă discuţii cu reprezentanţii ministerelor pentru ca salariile medicilor să fie mărite. “Purtăm discuţii cu Ministerul Finanţelor, a Sănătăţii şi a Muncii în ceea ce priveşte creşterea salariilor cadrelor medicale. Solicităm ca în anul 2014 să fie majorate cu 10%, majorări urmând să se înregistreze şi în anii viitori. Din punctul meu de vedere, un procent de bun simţ, ar fi creştere salariilor cu un procent de 25% în acest an. Deocamdată suntem în discuţii cu ministerele”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, preşedintele Federaţie Sanitas Cluj, Ştefan Roman.


Se va lăsa cu proteste dure

Medicii sunt hotărâţi şi spun că nu vor mai accepta nicio negociere a cărui rezultat nu le va fi favorabil. Ei spun că dacă guvernanţii nu le vor îndeplinii cerinţele, vor începe o serie dure de proteste. “Dacă discuţiile purtate în această perioadă cu reprezentanţii ministerelor nu le vor îndeplinii cerinţele, urmează să recurgem la toate formele de protest, până şi la grevă generală. Deocamdată nu ne putem pronunţa în acest sens. Urmează să avem discuţii la nivelul sindicatului”, a mai adăugat Ştefan Roman.

Reprezentanţii Sanitas spun că salariile medicilor nu au mai crescut în ultimii patru-cinci ani.


Modificarea contractului de muncă

Totodată, reprezentanţii sindicatului medical Sanitas au mai cerut guvernanţilor transformarea contractului colectiv de muncă pe grup de unităţi în contract colectiv de muncă pe sector sanitar şi activităţi sanitar-veterinare. Conform acestora, data limită până la care se aşteaptă rezolvarea acestei probleme fiind 10 iunie.

La Cluj, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, lucrează 3.049 de medici şi alţi 3.434 de asistenţi.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter