Social

Veste ŞOC pentru elevi. AFLĂ ce vor trebui să facă zilnic

35 de parlamentari au făcut un proiect de lege care îi afectează în mod direct pe elevii claselor primare şi gimnaziale. Proiectul urmează să fie aprobat sau respins de Camera Deputaţilor.

sursa foto: unimedia.info sursa foto: unimedia.info

“O mână” de parlamentari, 35 mai exact, au iniţiat un proiect de lege prin care vor ca imnul naţional să fie intonat zilnic în învăţământul primar. Reglementările proiectului au fost adoptate tacit de Senat, însă pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional. De asemenea, el trebuie promulgat de preşedintele României şi apoi publicat în Monitorul Oficial. 

Totodată, în acelaşi proiect se prevede şi faptul că anumite instituţii publice trebuie, în mod obligatoriu, să arboreze steagul României. Dacă nu se vor conforma acestei legi, conducerea instituţiilor riscă amenzi de până la 100.000 lei.


Intonarea imnului naţional va deveni obligatorie, în cazul în care va fi aprobat proiectul, la nivelul claselor primare şi gimnaziale. Vor fi stabilite inclusiv instituţiile responsabile pentru verificare, precum şi regimul sancţionator.

Imnul, intonat zilnic

În document se prevede faptul că imnul va fi intonat: “zilnic, la începutul programului şcolar, în învăţământul primar, în varianta vocală prescurtată, prin grija conducătorilor unităţilor de învăţământ".


Directorii şcolilor care nu vor respecta reglementările legale vor fi sancţionaţi. Sancţiunile vor fi stabilite de către inspectoratele şcolare, dar deocamdată nu există nicio reglementare exactă în acest sens.

Steaguri la instituţiile publice

În document se se mai prevede şi faptul că steagurile vor trebui montate, obligatoriu, pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultural, la punctele pentru trecerea frontierei, la aeroporturile cu trafic internaţional şi ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.


Daca drapelul nu este arborat, atunci conducatorii institutiilor publice menţionate riscă amenzi cuprinse între 30.000-100.000 lei.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter