Social

La fiecare 30 de minute un român moare de infarct

Bolile cardiovasculare înregistrează o creştere îngrijorătoare, iar 60% dintre cazurile de mortalitate sunt cauzate de acestea.

Specialiştii trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare. Ultimele date arată că 60% din totalul numărului de decese din ţara noastră sunt cauzate de bolile cardiovasculare, ceea ce ne situează pe locul III în Europa la acest capitol.

Tocmai din acest motiv, preşedintele Societății Române de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobanțu, a recomandat autorităților să creeze un cadru legislativ de prevenție a bolilor cardiovasculare și de reducere a mortalității cauzate de aceste boli și să îl pună în practică. Dacă acest lucru într-adevăr se va şi întâmpla vom vedea în viitorul apropiat.


Principalii factori de risc care conduc către aceste boli sunt vârsta, ereditatea, hipertensiunea, obezitatea, fumatul, sedentarismul, colesterolul crescut sau stresul.

Numărul bolnavilor s-a dublat în Cluj

O creştere îngrijorătoare a acestor boli se înregistrează şi pe raza judeţului Cluj, unde numărul celor diagnosticaţi cu boli cerebro-vasculare s-a dublat în ultimii 10 ani. Dacă în anul 2002 erau înregistraţi un număr de 6.100 de pacienţi, în prezent numărul acesta aproape a atins cifra de 11.000.


La fel şi numărul celor diagnosticaţi cu cardiopatie ischemică a înregistrat o creştere majoră. În anul 2002 în evidenţele medicilor erau 30.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această boală, iar acum avem înregistraţi peste 42.000 de bolnavi.

Defibrilator cardiac cu bani de la stat

Pacienţii care au suferit un infarct, şi au risc major de recidivă, pot primi defibrilatoare cardiace de la stat. Defibrilatorul şochează inima în momentul în care apar semnele unui nou stop cardiac. Aceste dispozitive se vor implanta cardiacilor în şapte spitale din cinci oraşe, şi anume în Târgu Mureş, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Bucureşti. 


La începutul anului, Ministerul Sănătăţii a alocat suma de cinci milioane de lei pentru achiziţionarea acestor defibrilatoare.

 


 

 


 

abonare newsletter