Social

Atenție, bolnavi: veţi merge la spital CU MEDICAMENTE DE ACASĂ!

Spitalele nu vor mai fi obligate să asigure toate tratamentele necesare bolnavilor, ci doar pe cele pe care le consideră necesare.

Nu mai reprezintă o noutate faptul că de cele mai multe ori pacientul care se află internat într-o unitate spitalicească din România trebuie să-şi cumpere singur medicamente pentru a se trata. Mai nou, conducerea Ministerului Sănătăţii vrea să legalizeze “traficul” cu medicamente pe care bolnavul le aduce la internare în spital.

În noul contract care se va încheia între unităţile spitaliceşti din România şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se găseşte o prevedere prin care se specifică că spitalele vor avea dreptul să asigure pacientului doar tratamentele pe care le consideră necesare.


Aşadar, pacientul va trebui să meargă cu punga de medicamente după el în momentul în care vrea să se interneze în spital.

Managerii spitalelor, vinovaţi?

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a ţinut să precizeze că această decizie a fost luată în urma unor propuneri făcute de managerii spitalelor din ţară. “A fost o negociere pe care au avut-o reprezentanţii spitalelor cu Casa Națională de Asigurări. Sunt mai multe prevederi care tocmai asta fac - să nu mai aibă bolnavul această problemă de a aduce medicamente”, a declarat ministrul.


Această prevedere se va regăsi în contractul care se va încheia între spitale şi CNAS, lucru care se va întâmpla la începutul lunii viitoare.

Lista cu medicamente care vor fi oferite de către spital ar putea fi publicată pe pagina de internet pentru ca pacienţii să ştie din timp la ce trebuie să se aştepte în momentul în care se internează într-un spital.


La Cluj nu se ştie nimic

La Cluj nu a ajuns până acum vestea că spitalele s-ar putea să nu mai fie obligate să asigure toate tratamentele necesare bolnavilor.

Managerul Spitalului Clinic Municipal Cluj - Napoca, prof. dr. Nicolae Constantea, a declarat pentru Monitorul de Cluj că: “Nu ştiu nimic de aşa ceva. Nu am auzit nimic până acum. Noi stăm bine cu stocul de medicamente, nu avem probleme”.


Bolnavii, speriaţi

Pacienţii, cei în vârstă mai ales, sunt cei mai afectaţi de aceste prevederi care se vor găsi în noul contract care se va încheia între spitale şi CNAS. “Nu ştiu ce o să ne facem. Am păţit de foarte multe ori că eram internată în spital şi că la indicaţia doctorului  a trebuit să-mi trimit copiii să-mi cumpere anumite medicamente din farmacie. Speram totuşi că această problemă se va reglementa într-o zi şi că nu o să mai fim nevoiţi să ne cumpărăm singuri medicamente. Dar văd că se tot înrăutăţesc lucrurile în loc să meargă spre bine”, a povestit o femeie în vârstă pe nume Ioana.

 


 

 

 

 

abonare newsletter