Social

Migrarea profesorilor de la o şcoala la alta, STOPATĂ

Profesorii clujeni sunt revoltaţi de faptul că nu se pot transfera de la o şcoală la alta şi spun că nimeni nu le oferă nicio explicaţie.

Unele cadre didactice din Cluj vor să-şi schimbe şcoala la care lucrează din diverse motive: fie că le este prea departe de casă, fie nu le place mediu în care lucrează, fie că vor să lucreze într-o instituţie de învăţământ unde nivelul de pregătire este mult mai ridicat. Motivele pentru care aceştia cer un pretransfer pot fi multe şi diferă de la caz la caz.

Problema în judeţul nostru este că la ora actuală nu există foarte multe locuri vacante în unităţile de învăţământ şi din acest motiv pretransferuri nu se pot face decât în toamna acestui an – asta conform conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.


Profesorii sunt revoltaţi

Cadrele didactice sunt revoltate pentru faptul că nu se pot transfera de la o şcoală la altă în această perioadă şi spun că dacă cer explicaţii de la directorii şcolilor sau de la inspectori, toţi dau din umeri şi nimeni nu le poate da exlicaţii.

“La nivelul judeţului Cluj, doar 14.66% din posturile declarate vacante au şi menţiunea de pretransfer. Întrebaţi, directorii susțin că aceasta a fost decizia consiliului de administraţie, iar inspectorii ridică din umeri spunând că așa a decis școala. În concluzie, nu este vina nimănui, însă cadrele didactice titulare nu pot ocupa posturi vacante în timp ce școlile rulează la nesfârșit aceleași posturi timp de mai mulți ani așteptând probabil șpaga…”, a ţinut să povestească pentru Monitorul de Cluj o cititoare a ziarului, care este cadru didactic şi care s-a găsit în situaţia în care a vrut să se transfere la o altă unitate de învăţământ şi nu a putut.


Şef ISJ Cluj: sunt puţine posturi vacante

La ora actuală, unităţile de învăţământ din judeţul Cluj nu prea duc lipsă de personal. “Nu avem foarte multe posturi vacante la nivelul judeţului nostru pe discipline. În data de 4 august se vor numi directorii care vor fi detaşaţi, iar atunci posturile care vor rămâne vacante în urma lor vor putea fi ocupate prin pretransfer de cadrele didactice. Dacă vor fi mai multe persoane pe un singur post, atunci ocuparea postului respectiv se va face în funcţie de anumite criterii, criterii care sunt prezentat în metodologie. A mai avut loc o perioadă în care se puteau face pretransferuri şi va mai urma...”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, inspectorul şef a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus.

Conform legii, unităţile de învăţământ preuniversitar de stat au obligaţia de a reactualiza, de a publica şi de a comunica inspectoratelor şcolare lista tuturor posturilor didactice/catedrelor  vacante/rezervate complete şi incomplete înainte de fiecare etapă a mobilităţii personalului didactic din învăţământul preuniversitar.


 

 

abonare newsletter