Social

Românii, codaşi la consumul de peşte

Europenii consumă 20 de kilograme de peşte pe an, pe când românii doar 4,5.

Conform unor studii, românii consumă de 10 ori mai puţin peşte decât europenii, lucru care duce la un dezechilibru alimentar. Dacă un european consumă 20 de kilograme de peşte pe an, românul abia dacă consumă 4,5 kilograme.

Pentru ca populaţia ţării noastre să fie corect informată despre ceea ce înseamnă beneficiile consumului de peşte şi cât este el de important pentru sănătatea noastră, a luat naştere proiectul „promovare produse piscicole”, proiect care este finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit, măsura 3.4 “Dezvoltarea de noi pieţe şi campanii de promovare”.


Proiectul se desfăşoară în perioada iulie 2013-septembrie 2014, iar miercuri la Cluj-Napoca s-a desfăşurat o campanie de conştientizare a populaţiei prin promovarea consumului de peşte şi produse din peşte.

Care sunt obiectivele proiectului?

Scopul acestui proiect a fost iniţiat pentru ca românii să conştientizeze beneficiile consumului de peşte asupra sănătăţii.


Conform reprezentanţilor proiectului, „obiectivul principal constă în creşterea consumului de peşte şi a produselor de peşte prin campanii de promovare în toate mediile sociale cu evidenţierea şi evaluarea efectelor benefice ale consumului de peşte, prin campanii de promovare în toate mediile sociale cu evidenţierea şi evaluarea efectelor benefice ale consumului de peşte din reţelele consumului alimentar pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată. Alte obiective ale proiectului vizează încurajarea consumului de peşte din surse controlate, atragerea atenţiei asupra consumului scăzut de peşte la nivel naţional şi de impactul care poate să-l aibă acesta în timp asupra populaţiei, informarea adecvată a cetăţeanului”.

Care sunt beneficiile peştelui?

Principalul avantaj al cărnii de peşte îl reprezintă grăsimile din seria acizilor graşi esenţiali omega 3. Aceştia se regăsesc în carnea de peşte oceanic de apă rece – macrou, hering, somon, cod, ton şi sardine.


“Grăsimile din peşte previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos. S-a demonstrat ştiinţific că în cazul copiilor, peştele stimulează dezvoltarea capacităţilor intelectuale, iar bătrânii care mănâncă peşte de trei-patru ori pe săptămână sunt mai puţin predispuşi riscului de a suferi de Alzheimer”, a declarat tehniceanul nutriţionist Alexandra Iliuţă.

Carnea de peşte este recomandată în special persoanelor care suferă de diferite boli cardiace şi ajută la menţinerea unui nivel constant al glicemiei. Nutriţioniştii recomandă un consum săptămânal de peşte, indiferent de vârstă, pentru a combate şi preveni o gamă largă de afecţiuni, de la cele întâlnite în cazul copiilor, până la astm sau chiar cancer de prostată.


Consumul anual de peşte din România ajunge la 70.000 de tone de peşte, dintre care doar 20.000 de tone reprezintă producţia internă, restul fiind din import.

 


 

Etichete: peste sanatate
Ultimele Stiri
abonare newsletter