Social

Medicii recunosc că primesc bani de la pacienţi

Pentru a beneficia de atenţia cadrelor medicale 70% dintre bolnavi au fost nevoiţi să ofere bani sau cadouri, potrivit unui studiu.

Mulţi pacienţi, internaţi în spital, au simţit pe propria piele faptul că riscă să nu beneficieze de atenţia cuvenită din partea medicilor sau a asistentelor dacă nu “împingeau” plicul cu bani sau alte cadouri.

Conform unui studiu, întocmit de cei de la Confido, 70% dintre români au fost nevoiţi să ofere sume de bani sau cadouri cadrelor medicale pentru a putea beneficia de atenţie din partea acestora. În capul listei, de oferire a “atenţiilor” se numără asistentele medicale.


337 lei, valoarea medie

Valoarea media a stimulentelor financiare, oferite atât în mediul public cât şi îl cel privat, ajunge la suma de 337 de lei, conform studiului.

Dintre persoanele care au participat la studiu, 84% au indicat faptul că au oferit bani şi cadouri instituţiilor publice de sănătate din mediu public şi doar 5% că în mediul privat.


Conform aceluiaşi studiu: “27% dintre pacienţi spun că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de medicii chirurgi, cu 16% şi de infirmieri, cu 15”.

Medicii recunosc

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas recunosc faptul că există medici şi asistente medicale care primesc sume de bani sau cadouri din partea pacienţilor şi că acest lucru se întâmplă din cauza salariilor mici pe care le încasează lunar, a condiţiilor de muncă nesatisfăcătoare sau din cauză că pacienţii aşa consideră ei că trebuie să se revanşeze.


De aceeaşi părere nu este niciun clujean, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, şi care povesteşte că: “nu le dau bani că aşa simt eu că trebuie să mă revanşez. Le dau plicuri cu bani pentru că altfel ştiu că nu o să ma bage nimeni în seamă, că nu o să vină să vadă ce am, cum mă simt, de ce mai am nevoie s.a. Asta e România, şi din păcate s-a creat un obicei cu care mai greu îi dezveţi pe medici sau pe asistente. Trebuie să dai bani peste tot, începând de la infirmieri şi până la medici. Nu te întreabă nimeni ce pensie ai sau dacă ai de unde...”.

Instituţiile în care românii au cea mai mare încredere se numără SMURD (83%), spitale private (74%) şi serviciul de ambulanţă (aproape 60%).

Etichete: mita pacienti medici
abonare newsletter