Social

Purtaţi pe drumuri din cauza fondurilor insuficiente

De cele mai multe ori, bolnavii bat din poartă în poartă pentru a-şi face un set de analize gratuite şi primesc acelaşi răspuns: nu mai avem fonduri.

În fiecare lună, în doar primele zile, fondurile alocate analizelor gratuite pentru asiguraţi sunt epuizate. Bolnavii care merg după această dată, cu intenţia de a-şi face gratuit un set de analize, fie trebuie să bage mâna în buzunar pentru a le plăti, fie să mai aştepte încă câteva luni până se vor găsi fonduri şi pentru ei.

Mai grav este faptul că bolnavul care este trimis să-şi facă un set de analize nu este tocmai sănătos, el poate suferi de anumite boli care îi agravează starea de sănătate dacă nu sunt depistate timpuriu.


În Cluj există un număr de aproximativ 20 de laboratoare unde se pot face, teoretic, analize gratuite, iar conform reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, analizele se fac pe bază de programări.

Bolnavii, purtaţi pe drumuri

Pacienţii care vor să-şi facă un set de analize sunt purtaţi pe drumuri din cauza lipsei de fonduri. Este şi cazul lui Alexandru Ulita, un bolnav de diabet, care de două luni încearcă să-şi facă un set de analize gratuite şi primeşte acelaşi răspuns: nu mai avem fonduri. El are probleme cu picioarele, se deplasează greu şi din acest motiv a ales să meargă la unul din laboratoarele din apropierea locuinţei sale.


“Am primit de la medicul de familie două bilete de trimitere. Pe unul se arată că trebuie să-mi fac o analiză, iar pe celălalt alte şase. În data de 6 aprilie m-am dus la un laborator de analize din Mărăşti şi mi-au spus că nu mai au fonduri şi să revin luna viitoare. În data de 31 martie am fost iarăşi şi mi-au spus că nu mai au fonduri nici pentru luna aprilie. De două luni tot umblu să-mi fac analizele gratuite şi primesc acelaşi răspuns: nu mai sunt fonduri. Sunt bolnav, pensionat de boală, şi mă deplasez foarte greu. Nu pot să mă tot plimb pentru a-mi face analize pentru care am dreptul şi să mi să se tot spună că nu mai sunt fonduri”, a povestit pentru Monitorul de Cluj, Alexandru Ulita.

Cel mai recent răspuns de la un cadru medical a fost chiar bizar după cum ne-a relatat acesta: “mi-a spus ca în fiecare lună, după data de 15 să sun şi să întreb dacă au venit fondurile”, a mai adăugat Alexandru.


CAS Cluj: Se fac programări

La nivelul judeţului, există un număr de aproximativ 20 de laboratoare medicale care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi care pot face analize gratuite în funcţie de câte fonduri primesc.

Purtătorului de cuvânt a Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, Crina Grozav, a declarat pentru Monitorul de Cluj că: “nu este vorba că se termină fondurile. Se face programarea pacienţilor la laboratoare şi ele gestionează fondurile. Pacientul trebuie să sune şi să-şi facă programare. La cei care au nevoie urgentă de analizele medicale, doctorul are un câmp prin care îl poate prioritiza”.

abonare newsletter