Social

Clujul are din ce în ce mai mulţi bolnavi psihic

Dacă în 2008 Clujul avea peste 17.600 de bolnavi psihic, în prezent numărul acestora este de aproximativ 20.000.

Problemele psihice cauzează probleme majore în rândul românilor, iar cel mai alarmant este faptul că numărul persoanelor depistate cu astfel de boli este încontinuă creştere. Aşa a ajuns ţara noastră să fie ocupanta locului III la nivel european în ceea ce priveşte numărul persoanelor bolnave psihic. Datele organizaţiei mondiale a sănătăţii arată de altfel ca 10 la sută dintre locuitorii României sunt diagnosticaţi cu probleme mintale.

Specialiştii spun că numărul celor bolnavi mintal este mult mai mare doar că mulţi nu recunosc că au o problemă, iar astfel refuză ajutorul medicilor.


La Cluj, numărul bolnavilor psihici a crescut considerabil.

Cluj: 2200 de cazuri noi, pe an

La nivelul judeţului Cluj, în fiecare an sunt descoperiţi, în medie, 2200 de persoane bolnave psihic, iar cel mai grav este faptul că numărul lor este în continuă creştere. În anul 2008 în evidenţele medicilor de familie se aflau un număr de 17.678, iar în prezent numărul lor a ajuns undeva în jur de 20.000. Clujul se situează printre judeţele cu cei mai mulţi pacienţi suferinzi de astfel de boli.


Specialiştii spun că cele mai întâlnite depresii sunt cele legate de slujbă, de problemele conjungale şi de neajunsurile financiare.

Pastile gratuite pentru copii?

Nu numai adulţi sunt predispuşi la boli psihice ci şi copiii. Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a dat un ordin prin care medicamentele prescrise copiilor cu boli psihice grave să nu mai fie compensate. Acest ordin ar putea fi modificat, iar micuţii ar putea primi tratamente gratuite. Cel puţin aşa susţine preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, care declară că: “avem promisiunea că se va elabora un nou ordin care să rectifice această nedreptate. Actul de anul trecut a fost dat pe şest şi au fost afectate mai multe categorii de bolnavi. E foarte ciudat că s-a dat în acelaşi timp cu alt ordin controversat, care stabilea secretizarea unor legi de MS”.


În România există 44 spitale de psihiatrie, iar numărul pacienţilor externaţi cu tulburări mentale şi de comportament a fost de 278.000 în 2012, comparativ cu 222.000 în 2005 (o creştere de aproximativ 25% a numărului de pacienţi). 

Ultimele Stiri
abonare newsletter