Social

Peste 30.000 de tineri pot beneficia de călătorii gratuite cu trenul în Europa. Cum se pot înscrie tinerii români?

Tinerii din România se pot înscrie în programul lansat de Comisia Europeană, DiscoverEU, în cadrul căruia pot primi un permis gratuit de călătorie cu trenul.

Tinerii din România se pot înscrie în programul lansat de Comisia Europeană, DiscoverEU. / Foto: depositphotos.com Tinerii din România se pot înscrie în programul lansat de Comisia Europeană, DiscoverEU. / Foto: depositphotos.com

 

 


Comisia Europeană Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) au lansat runda de înscrieri de primăvară DiscoverEU, în cadrul căreia 35.000 de tinerii vor primi un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot explora Europa. 

 


Înscrierile se vor încheia pe 30 aprilie 2024, la ora 12:00 (ora Bruxelles-ului).

Pentru a câștiga un permis de călătorie, tinerii români se pot înscrie pe Portalul European pentru Tineret.


Pentru a fi eligibil, trebuie:

  • să te fi născut între 1 iulie 2005 (inclusiv) și 30 iunie 2006 (inclusiv)
  • să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere
  • să fii cetățean sau rezident într-una din următoarele țări: 
  • unul din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări (TTPM) sau      
  • una din țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. 

Apoi va trebui să răspunzi la un quiz (cu excepția cazului în care te-ai înscris ca membru al unui grup).


Cât pot călători gratuit tinerii?

Dacă ești selectat, poți călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 iulie 2024 și 30 septembrie 2025.

Dacă suferi de un handicap sau de probleme de sănătate care îți îngreunează călătoria, vei primi asistență și sprijin. 


Tinerii vor putea merge în călătorie singuri sau pot forma un grup cu alte 4 persoane, atâta timp cât și acestea îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Toți membrii grupului trebuie să utilizeze codul alocat pentru a-și completa propriul formular de înscriere.  

Selecția se va face în funcție de naționalitate și/sau de țara de reședință, în funcție de numărul de permise de călătorie alocate fiecărei țări. Numărul permiselor alocate pentru fiecare țară în parte va fi publicat împreună cu rezultatele selecției.

Participanților selectați li se va acorda un card european de tineret (EYCA). Acest card va fi disponibil pentru activare în aplicația dedicată DiscoverEU Travel, accesibilă participanților după finalizarea procesului de rezervare. Cardul este valabil timp de 1 an de la activare și le oferă tinerilor reduceri pentru vizite și activități culturale și de învățare, activități în natură, sport, transport local, cazare, alimente, potrivit DiscoverEU. 

Articol realizat de Oana DOROȘENCO

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cei mai tineri fizicieni din Cluj. Zeci de elevi au învățat despre fizica particulelor de la cercetătorii CERN.

Ultimele Stiri
abonare newsletter