Social

Focar de pestă porcină africană în comuna Baciu din Cluj

Un focar de pestă porcină africană a fost depistat în comuna Baciu, localitatea Popești, din județul Cluj. Ce măsuri au luat autoritățile?

Focar de pestă porcină africană în comuna Baciu din Cluj. Sursa foto: Pixabay Focar de pestă porcină africană în comuna Baciu din Cluj. Sursa foto: Pixabay

 

 


Un focar de pestă porcină africană a fost depistat în comuna Baciu, localitatea Popești, din județul Cluj, pe 12 februarie. Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a decis să instituie zona de protecție în jurul localității Popești și Baciu.

 


„În localitatea Popești, comuna Baciu, județul Cluj, s-a diagnosticat pesta porcină africană, în urma obținerii unui rezultat pozitiv, conform Buletinelor de analiză, eliberate de LSVSA Cluj. S-au întreprins următoarele măsuri: ucidere, ecarisare, dezifencție și instaurarea unor zone de protecție (0-3 km) și supraveghere (3-10 km)”, se arată în documentul transmis de DSVSA Cluj.

În Baciu, Chinteni, Cristorel, Bontida, Feiurdeni, Feleacu, Someșeni, Florești, instituțiile parte a CLCB au aplicat mai multe măsuri pentru prevenirea și controlul pestei porcine africane. 


Astfel, mișcarea animalelor din zona de protecție este restricționată, deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice sau private fiind interzis, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. De asemenea, niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizarea venită din partea veterinarului. 

Mai mult, animalele din zona de protecție sunt supuse supravegherii clinice cu echipe constituit din medici veterinari oficiali în fiecare echipă. Nici un animal domestic nu poate intra sau ieși dintr-o exploatație în cursul primelor șapte zile fără autorizarea venită de la veterinar. 


Articol realizat de Andrei NARIȚA

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Focar de pestă porcină africană în Cluj. 27 de zone din județ, supravegheate. Ce măsuri se iau?

abonare newsletter