Social

Clujenii, rugați să nu folosească petarde de sărbători: „Animalele pot avea reacții adverse severe de la tremurături, până la cazuri de infarct”

Deși sărbătorile de iarnă aduc an de an motive de bucurie, acestea pot să vină și cu stări de stres, anxietate sau chiar situații periculoase pentru vârstnici, cardiaci și animale, din cauza petardelor. Din acest motiv, clujenii sunt rugați să nu le folosească de Crăciun și Revelion.

Câinii sunt afectați grav de petarde de Crăciun și Revelion / Foto: Asociația Sirius Animal Rescue Câinii sunt afectați grav de petarde de Crăciun și Revelion / Foto: Asociația Sirius Animal Rescue

 

 


Sărbătorile de iarnă sunt an de an un motiv de bucurie pentru familiile din România: reîntoarcerea acasă, tradițiile specifice zonei și bucuria reîntâlnirii rudelor sau a prietenilor din copilărie. Însă, uneori acestea aduc și un motiv de stres, anxietate și chiar pericol pentru vârstnici, cardiaci și animale din cauza folosirii petardelor, în special, și a altor materiale pirotehnice în perioadă a anului.

 


Folosirea petardelor în noaptea de Revelion și în zilele din preajma Crăciunului traumatizează animalele, mai ales cele de companie, câini, pisici, în special că auzul animalelor este mult mai fin decât al oamenilor și pot suferi în anumite situații afecțiuni ireversibile, avertizează Asociația Sirius Animal Rescue.

 „Auzul animalelor este mult mai fin decât al oamenilor și pot suferi în anumite situații afecțiuni ireversibile. Câinii, felinele, în general animalele de companie ținute în apartament, în lipsa contactului constant cu mediul extern pot dezvolta reacții adverse severe de la tremurături, respirație accelerată, până la cazuri grave - infarct. Animalele de companie care au acces în exterior, în urma zgomotelor, de frică, deseori fug, sar gardurile, accidentându-se sau devin victime ale accidentelor de circulaţie. De exemplu, cățeii sunt printre cele mai afectate animale de folosirea petardelor. Câinii au un auz foarte fin și pot auzi până la 60.000 hz. în comparație cu cel uman care poate auzi până la 20.000 hz. Vă dați seama ce efecte produce un zgomot generat de o petardă dacă este la doar câțiva metri un animal...” a declarat Ana Maria Sirius, vicepreședintele Asociației Sirius Animal Rescue.


Astfel, asociația le solicită clujenilor să nu folosească petarde de sărbători „pentru a proteja persoanele vulnerabile și animalele dragi nouă”.

Folosirea petardelor în mod ilegal poate fi pedepsită cu închisoarea

Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă în următoarele situații:
- între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate
- la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4
niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
- la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
- pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
- la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.


Nerespectarea prevederilor legale se pedepsește cu amenzi de până la 6.000 de lei sau, după caz, cu închisoarea de la trei luni la un an, transmit reprezentanții asociației. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Vânzători ilegali de petarde și artificii din Cluj, prinși de polițiști. Marfa a fost confiscată.

Minorii care au provocat incendiul la depozitul Auchan au fost arestați. Au aruncat petarde de pe acoperiș.

abonare newsletter