Social

România, printre statele europene în care populația nu a reușit să-și încălzească locuința în mod corespunzător

Anul trecut, 9,3% din populaţia Uniunii Europene a declarat că nu a reuşit să îşi încălzească locuinţa în mod corespunzător. România se află printre statele membre UE care au cea mai ridicată pondere.

Calorifer cu repartitor/Foto: Depositphotos.com Calorifer cu repartitor/Foto: Depositphotos.com

 

 


Potrivit datelor publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), în 2022, mai bine de 15% din populația României nu a reușit să-și încălzească locuința la temperaturi optime. 

 


Comparativ cu 2021, ponderea persoanelor care nu au reuşit să îşi încălzească locuinţa în mod corespunzător a crescut cu 2,4 puncte procentuale la nivelul Uniunii Europene.

Situaţia variază semnificativ în rândul statelor membre UE. Cea mai ridicată pondere a persoanelor care în 2022 nu a reuşit să îşi încălzească locuinţa în mod corespunzător era în Bulgaria (22,5%), Cipru (19,2%), Grecia (18,7%), Lituania şi Portugalia (17,5%), Spania (17,1%) şi România (15,2%).


În contrast, Finlanda (1,4%), Luxemburg (2,1%), Slovenia (2,6%), Austria (2,7%), Cehia (2,9%), Suedia (3,3%) şi Estonia (3,4%) au raportat cele mai reduse ponderi.

Din păcate, România rămâne în top la nivel european în privința riscului de sărăcie. În privința persoanelor expuse riscului de sărăcie, în 2022 ponderea la nivelul UE era de 19,7%, cu 2,2 puncte procentuale mai mare decât în ​​2021 (17,5%). Astfel, 43% dintre români nu și-a putut permite anul trecut o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile.


Dacă în 2021 peste 20% dintre tinerii români erau expuși riscului de sărăcie și deprivare socială, anul trecut proporția românilor săraci a ajuns la 34%.

Foto: Depositphotos.com


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România, tot pe primul loc la SĂRĂCIE, la nivel european. Tinerii români nu își permit o vacanță sau un telefon mobil

România, în topul statelor aflate în risc de sărăcie. Românii nu își pot permite carne sau pește pe masă o dată la două zile

România pe primul loc la SĂRĂCIE în rândul tinerilor din Uniunea Europeană. Fără bani pentru facturi, chirie sau cheltuieli neașteptate

Ultimele Stiri
abonare newsletter