Social

De acum ordinul de protecție va fi emis pentru orice violență, inclusiv hărțuire online! Durata, exstinsă până la 1 an

De acum, toate victimele violenței, pe lângă cea domestică, vor putea obține un ordin de protecție în fața unor agresiuni iminente. Măsura se aplică inclusiv la hărțuire online sau prin apeluri telefonice.

Violență între bărbați / Foto: depositphotos.com Violență între bărbați / Foto: depositphotos.com

 

 


Guvernul a aprobat proiectul de lege privind extinderea ordinului de protecţie la toate categoriile de victime şi la toate formele de violenţă, pe lângă cea domestică, a anunţat, joi, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

 


„La iniţiativa Ministerului Justiţiei şi Ministerului de Interne, Guvernul a aprobat (...) un proiect de lege revoluţionar, un proiect care protejează victimele violenţei, nu doar pe cele care fac parte din familii, împotriva agresorilor. Este legea ordinului de protecţie, o iniţiativă de care societatea românească are foarte mare nevoie pentru a putea combate violenţa şi care asigură cadrul legal necesar pentru profesionişti, pentru poliţişti, pentru magistraţi, procurori, judecători, pentru a preveni cazurile grave de violenţă, multe dintre ele dezbătute public în societatea românească”, a declarat Gorghiu, la Palatul Victoria.

Se va interveni inclusiv în cazuri de hărțuire online:


„Victima va fi protejată indiferent cine este agresorul. Prin această lege, extindem ordinul de protecție la toate victimele care au nevoie de protecție, în urma tuturor formelor de violență, indiferent de relația care există între victimă și agresor. Se va interveni nu doar în cazul violențelor fizice, ci și acolo unde sunt acte de hărțuire online, apeluri telefonice multiple, de multe ori la ore nepotrivite, urmărirea în mod repetat, fără drept sau interes legitim, a unei femei sau supravegherea locuinței acesteia sau a altor locuri și multe altele. Voi face tot ce e nevoie pentru a promova acest proiect în fiecare județ, în fața fiecărui cetățean”, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, potrivit hotnews.ro.

Durata ordinului, extinsă la 12 luni

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat joi că, prin proiectul propus de PNL şi adoptat în şedinţa de guvern, cetăţenii vor avea un grad crescut de protecţie în faţa unor agresiuni iminente, putând să solicite un ordin în acest sens.


„Cetăţenii vor avea un grad crescut de protecţie în faţa unor agresiuni iminente, putând să solicite un ordin de protecţie. Acest instrument judiciar şi-a arătat eficienţa în protejarea victimelor violenţei domestice şi este extins acum la orice situaţie în care există riscul unei agresiuni iminente. Durata sa maximă se majorează de la 6 la 12 luni. Proiectul PNL care aduce aceste modificări a fost aprobat astăzi în şedinţa de guvern, la propunerea ministrului PNL al Justiţiei, Alina Gorghiu, şi cu susţinerea tehnică a ministrului liberal al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu”, a scris Ciucă pe Facebook.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Doi bărbați și 8 vaci au fost găsiți morți pe câmp, în județul Cluj! I-ar fi lovit FULGERUL.

Polițiștii care au împușcat un agresor la Cluj, asaltați de 60 de persoane de etnie rromă: „Violențe și asupra medicilor, o mașină de poliție distrusă”

abonare newsletter