Social

Bolnavii de cancer ies joi în stradă: cer implementarea Planul Național de Combatere și Control al Cancerului

Bolnavii de cancer ies în stradă joi, în semn de protest față de faptul că Planul de Combatere a Cancerului nu a intrat în vigoare la 1 iulie.

Bolnavii de cancer ies joi în stradă. FOTO sugestiv: Facebook/ Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România Bolnavii de cancer ies joi în stradă. FOTO sugestiv: Facebook/ Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România

 

 


​Bolnavii de cancer vor ieși în stradă joi, în semn de protest față de faptul că Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului nu a intrat în vigoare la 1 iulie, așa cum era programat. Un miting organizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România va avea loc joi dimineață, în fața Ministerului Sănătății.

 


„Joi 13.07.2023, în intervalul orar 10-14 vom organiza un protest în fata Ministerului Sănătății, din str. Strada Cristian Popişteanu, nr. 1-3 pentru a ne apara Planul Național de Combatere și Control al Cancerului care a avut termen LEGAL de implementare 01.07.2023. Dl. ministru Rafila ne ignora în continuare și toate încercările FABC de a determina implementarea Planului au eșuat în favoarea orgoliului acestuia. În acest moment, dl. Rafila a încălcat legea și se consideră mai presus decât aceasta. Sper să dăm dovada de solidaritate și să ne adunăm într-un număr cât mai mare”, se arată pe pagina de Facebook a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Planul este cerut de peste 20 de ani

Reprezentanții federației arată că solicită un astfel de plan din 2001, iar acum că legea a fost în sfârșit promulgată, apar blocaje din partea Ministerului Sănătății:


„Chiar dacă Ministerul Sănătății dorește să elaboreze o ordonanță de urgență pentru modificarea legii Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, noi protestăm pentru faptul că încă nu avem norme de implementarea la aceasta lege vitală pentru pacienții cu cancer. Solicităm un astfel de plan încă din anul 2001, iar acum când avem o lege clară, promulgată de către Președintele României și votată în unanimitate în Parlament, Ministerul Sănătății recurge la fel de fel de tertipuri pentru a nu o implementa”, mai arată reprezentanții sindicatului. 

Ne-am săturat să murim cu zile, să nu avem acces la terapii salvatoare, la investigații medicale de ultimă generație, ne-am săturat să fim mințiți, ne-am săturat de discriminare față de ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene. Ordonanța de urgenta compusa în data de 11.07.2023, nu are nicio legătură cu normele de implementare ale planului. Federația este decisă să acționeze în judecată Ministerul Sănătății, în solidar cu dl. Ministru Rafila” - Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.


Rafila, acuzat de nerespectarea legii

Pe 31 mai, Alexandru Rafila anunța lansarea unui nou plan anticancer, în condițiile în care pe data de 1 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare Planul Național de Combatere a Cancerului lansat la Cotroceni și aprobat de Parlament încă de la finalul anului trecut.

Bolnavii de cancer spuneau atunci că vor ieși în stradă și vor acționa în judecată Ministerul Sănătății „pentru nerespectarea legii”, după ce Rafila a făcut anunțul lansării noului plan, în loc să facă norme de aplicare pentru cel deja promulgat la finalul anului 2022.


Vineri, pe 30 iunie, cu o zi înaintea datei de 1 iulie, când ar fi trebuit să intre în vigoare Legea privind Planul Național de Combatere a Cancerului, Rafila a ieși într-o conferință de presă în care a prezentat norme de aplicare pentru plan, despre care a spus că „vor intra în vigoare de la 1 iulie”.

​​Normele de aplicare pentru Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului prezentate pe 30 iunie de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, reprezintă însă „o mare păcăleală”, ele fiind „un document word fără nicio valoare juridică” a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, citată de Hotnews.

Pacienții îl acuză pe Rafila că încearcă „să inducă în eroare populația” și spun că vor da în judecată Ministerul Sănătății în cazul în care normele de aplicare pentru Planul Național de Combatere a Cancerului nu vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern, așa cum prevede legea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Normele privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului, în vigoare de la 1 iulie. Rafila: „Trebuie să luăm o decizie responsabilă”

abonare newsletter