Social

Marșul Bicicliștilor Clujeni are loc sâmbătă. „Majoritatea pistelor de biciclete, mai vechi și noi, au calitatea redusă! Ne pun în pericol”

Bicicliștii clujeni organizează din nou un marș, fiindcă sunt îngrijorați de calitatea noilor piste de biciclete, dar și de problemele nerezolvate la pistele vechi.

Marșul Bicicliștilor Clujeni / Foto: Facebook - Clubul de Cicloturism „Napoca” Marșul Bicicliștilor Clujeni / Foto: Facebook - Clubul de Cicloturism „Napoca”

 

 


Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) organizează sâmbătă 24 iunie 2023 a 159-a ediție lunară a Marșului Bicicliștilor Clujeni ( MBC159), cu plecare la ora 10:00 din Piața Unirii.

 


Sunt chemați „orice locuitori ai zonei metropolitane clujene” care au bicicletă în stare tehnică bună și echipată conform legislației rutiere. Participanții sub 16 ani trebuie să poarte cască, așa cum prevede actuala legislație.

„Este o nouă ocazie de întâlnire, cunoaștere și pedalare în comun a bicicliștilor clujeni, dar mai ales o ocazie de a reaminti autorităților locale, publicului și presei de nevoia promovării utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport în oraș, componenta esențială a mobilității urbane durabile și alternativa viabila la transportul automobilistic, alături de transportul în comun și deplasarea pietonală. Participanții își exprimă din nou îngrijorarea față de lipsa sau inadecvarea dezbaterilor publice a planurilor de noi infrastructuri de biciclete și fața de calitatea redusă a majorității pistelor de biciclete mai vechi și mai noi, existând uneori deficiențe calitative grave la noile piste și menținându-se nerezolvate probleme la pistele vechi, de la lățimea insuficientă, la lipsa de continuitate, de la marcaje și indicatoare rutiere lipsă, la cele neclare sau greșit amplasate, ce pun în pericol bicicliștii și alți participanți la traficul rutier”, au transmis organizatorii.


În prezent, bicicliștii clujeni sunt au îngrijorări cu privire la proiectul de reamenajare a malurilor Someșului: „Un motiv actual de îngrijorare sunt pistele de biciclete din cadrul proiectului de reamenajarea a malurilor Someșului Mic în zona dintre Sala Sporturilor și Parcul Rozelor, unde devine tot mai evident că pe ambele maluri s-au realizat piste pentru biciclete cu lățime mult sub cea necesară ca pista să poată avea și rolul de cale de tranzit și rolul de promenadă, ce ar trebui să permită pedalarea în paralel («conversational lane») deși nu există de data aceasta o constrângere cu privire la spațiul disponibil, iar în zona străzii Mamaia lățimile sunt și mai îngrijorătoare”, au mai transmis organizatorii marșului.

Traseul Marșului Bicicliștilor Clujeni

Durata estimată a parcurgerii este de circa o oră si jumatate, iar traseul este un circuit prin zona centrală și cartierele Andrei Mureșanu, Gheorgheni și Borhanci. Traseul are o lungime de circa 14 km și diferența de nivel de numai circa 200 metri. 


Traseu propus: Piata Unirii - bd.Eroilor - p-ta A.Iancu - p-ta St. cel Mare - str. Milton Lehrer - str. A.Muresanu - str.Brasov - str. B.Delavrancea -  str. I.Budai-Deleanu - str.Lacramioarelor - str. Alverna - str. Fagului - str.Romul Ladea - str. Cezar Bolliac - str. Borhanciului - str.C.Brancusi - str. Horticultorilor - str. S.Albini - str. C.Brancoveanu - str.Crizantemelor - str. L.Rebreanu - al.Baita - al.Baisoara - al.Bizusa - str.Tache Ionescu - str.; B.St.Delavrancea - str. Anatol France - str.C.Brancusi - p-ta T.CIpariu - p-ta Baba Novac - str. A.Iancu - str. Universitatii - p-ta Unirii.

În continuare, de la ora 12:00, cu plecare tot din Piața Unirii, participanții la marș, dar și cei care nu au participat, sunt invitați la un alt eveniment biciclistic - un tur ghidat de-a lungul Someșului MIc, din Cluj la lacul Florești și retur, în cadrul „Someș Delivery 2023 - Florești edition".


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Rethinking Someș. Noi zone pietonale, piste de biciclete și spații verzi. „Proiectul urmărește integrarea râului în viața clujenilor”

Biciclist lovit de o mașină pe strada Eroilor din Florești! Victima, transportată la spital. FOTO

abonare newsletter