Social

Petiție pentru introducerea cursurilor de prim ajutor în școli, după moartea elevei înecate cu un jeleu în Cluj

Apel pentru trezirea la realitate? Cazul elevei din județul Cluj care a murit prin înecul cu un jeleu a dus la lansarea unei petiții Declic pentru introducerea cursurilor de prim ajutor în școli.

Petiție Declic pentru introducerea cursurilor de prim ajutor în școli  / Foto: Declic Petiție Declic pentru introducerea cursurilor de prim ajutor în școli / Foto: Declic

 

 


După moartea elevei de 14 din ani Geaca, județul Cluj, care s-a înecat la școală cu un jeleu, comunitatea Declic cere introducerea cursurilor de prim ajutor în unitățile de învățământ.

 


„Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să introduceți în școli, de urgență, cursuri de prim ajutor. Atât pentru elevi, dar și pentru personalul didactic și auxiliar. Este strigător la cer că o fetiță tocmai a murit după ce s-a înecat la școală cu un jeleu, pentru că nimeni n-a fost în stare să-i facă manevra Heimlich”, arată inițiatorii petiției.

Fără cursuri de prim ajutor în școli, orice copil care are un accident, riscă să și moară, motivează comunitatea Declic: 


„95% dintre persoanele din România care intră în stop cardio respirator mor, pentru că majoritatea covârșitoare (80%) a celor din jur nu știu să acorde primul ajutor. Manevrele de prim ajutor fac diferența dintre viață și moarte. Pentru a pregăti cetățeni capabili să salveze vieți, alte țări au introdus cursuri periodice de prim ajutor încă din școală. La fel trebuie să se întâmple și în România. În România există doar un curs opțional de Educație pentru Sănătate, la care participă mai puțin de 10% dintre actualii elevi, viitori adulți. De aceea, solicităm ministrei Educației să ia măsuri urgente pentru a introduce cursuri de prim ajutor în școli. O poate face imediat, prin noile Legi ale Educației, care acum se află în plină dezbatere parlamentară. Manevrele de prim ajutor salvează vieți, dar pentru asta trebuie învățate, chiar de pe băncile școlii”, se mai arată în petiție.

Puteți să semnați petiția „Cursuri de prim ajutor în școli, urgent!” aici.


Eleva din comuna Geaca a murit marți, după ce, săptămâna tercută, s-a înecat cu un jeleu într-una dintre pauze. Tânăra era inconștientă la momentul sosirii echipajului SMURD, circa 10 minute mai târziu, și a fost transportată cu elicopterul SMURD la Spitalul pentru Copii Cluj, unde a fost internată până la momentul decesului.

Viața elevei putea fi salvată cu manevra Heimlich, predată în cadrul oricărui curs de prim ajutor. Din păcate, însă, astfel de cursuri nu se predau în școli, dar nici profesorilor și educatorilor care îi supraveghează pe elevi în școli. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Semnal de alarmă privind siguranța elevilor în școli, după decesul fetei din Geaca: „Câte tragedii trebuie să mai aibă loc... ?”

Cum se acordă prim ajutor în caz de sufocare? Medic: „O manevră simplă ar putea salva viaţa celui de lângă tine”

Ultimele Stiri
abonare newsletter