Social

Copiii nimănui. Peste 21.000 de minori români au ambii părinți plecați în străinătate. Aproape 80% dintre părinți nu își permit să-și reîntregească familia

Copiii români sunt cei mai expuși, dintre toate statele UE, riscului de sărăcie, iar 21.276 de copii au ambii părinţi plecaţi peste hotare. Neoficial însă, numărul acestora este mult mai mare.

Peste 21.000 de copii români au ambii părinți plecați în străinătate. Neoficial însă, numărul acestora este mult mai mare./Foto: pixabay.com Peste 21.000 de copii români au ambii părinți plecați în străinătate. Neoficial însă, numărul acestora este mult mai mare./Foto: pixabay.com

 

 


Recent, o altă analiză semnala problemele cu care se confruntă atât elevii, cât și profesorii în unitățile de învățământ preuniversitar din România: numărul insuficient de consilieri școlari, iar în cazul actelor de agresiune din școli, mai puțin de jumătate dintre profesorii consultați spun că știu cum trebuie să reacționeze.

 


Familii destrămate, pentru un trai mai bun

Un sondaj Salvaţi Copiii România relevă faptul că 21.276 de copii români au ambii părinţi plecaţi peste hotare, pentru 79% dintre aceştia neexistând perspectiva de a lua copilul în străinătate.

„21.276 de copii români au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale. 


Neoficial însă, numărul acestora este mult mai mare. 

Intenţia de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinţii plecaţi, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eşantionul măsurat de Salvaţi Copiii România. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă”, evidenţiază organizaţia.


Conform sursei citate, foarte mulţi dintre părinţii plecaţi nu intenţionează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenţie, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în ţară, cel mai frecvent invocat ţine de piaţa muncii (locuri de muncă, condiţii de salarizare) - 39%, urmat de îmbunătăţirea sistemului de sănătate (24%) şi de ameliorarea climatului social general/vieţii politice (20%).


CITEȘTE ȘI:

Copiii români, cei mai expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE. 2 din 5 copii, la limita sărăciei

Fenomenul copiilor rămaşi în ţară, în vreme ce părinţii lor muncesc în străinătate, este unul de amploare, definitoriu pentru România postdecembristă, susţine organizaţia.

„Doar în statisticile oficiale sunt 73.868 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, septembrie 2022), din care 21.276 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părintească, având ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provenind din familii în care părintele unic susţinător este plecat”, se mai arată în sondajul Salvaţi Copiii România.

Copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, dintre toate statele UE, cu o rată de 41,5%, potrivit analizei realizate de organizație în martie 2023. 

De altfel, după cum arată statisticile Eurostat, România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la capitolul sărăcie în rândul tinerilor, care se confruntă cu privațiuni materiale și sociale. 

Peste 20% dintre tinerii români nu își permit o vacanță de o săptămână sau un telefon mobil, nu au bani pentru facturi, chirie sau cheltuieli neașteptate.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Copiii români, cei mai expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE. 2 din 5 copii, la limita sărăciei

România pe primul loc la SĂRĂCIE în rândul tinerilor din Uniunea Europeană. Fără bani pentru facturi, chirie sau cheltuieli neașteptate

De ce minorii pot ajunge agresori. Sub 50% dintre profesori spun că știu ce au de făcut în cazul actelor de agresiune care se petrec în școală

abonare newsletter