Social

Ce valoare au tichetele de creșă în 2023 și cine poate beneficia?

Tichetele de creșă pot fi acordate de angajator salariaților care sunt părinți și își duc copiii la creșă ori îi lasă în grija unor bone care lucrează autorizat. Ce valoare au în prezent?

Ce valoare au tichetele de creșă în 2023 și cine poate beneficia? FOTO: Depositphotos.com

 

 


Tichetele de creșă pot fi acordate de angajator slariaților pentru diverse cheltuieli  ce țin de îngrijirea copilului. Acestea se acordă lunar, în baza unei documentații stabilite prin lege și detaliate la nivel de angajator, nesupuse contribuțiilor sociale obligatorii. Potrivit Ordinului MMSS 1.306/2022, din octombrie 2022 și până în martie 2023, valoarea unui tichet de creșă va fi de 570 lei.

 


În octombrie anul trecut, valoarea unui tichet de creșă a crescut cu 50 de lei, care se va aplica cel puțin până în aprilie anul acesta, când ar putea să înregistreze o altă creștere. Astfel, tichetele de creșă au ajuns la valoarea de 570 de lei, începând cu luna octombrie 2022.

„Art. 1. - Pentru semestrul II al anului 2022, începând cu luna octombrie 2022, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 570 lei.


Art. 2. – Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie 2023 și martie 2023”, potrivit ordinului de ministru.

Cine poate primi tichetele?

Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului.


Acestea pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul, indiferent că sunt instituții de stat sau private, inclusiv pentru plata bonelor, care lucrează cu forme legale și care au un contract încheiat cu emitentul de tichete de creșă. 

Tichetele de creșă, alături și de celelalte bilete de valoare (tichete de masă, cadou, culturale sau vouchere de vacanță), se emit, din luna februarie a acestui an, doar pe card. Cele pe hârtie, emise înainte de 1 februarie, rămân valabile până la data expirării înscrisă pe ele.


FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Creșa din Borhanci, aprobată de Ministerul Dezvoltării Regionale. Boc: „Vom construi cea mai mare creșă din Cluj”

abonare newsletter