Social

Cei care adoptă un copil ar putea beneficia de un concediu de doi ani. Proiectul a fost aprobat de Senat

Cei care adoptă un copil vor ar putea beneficia de un concediu de acomodare de doi ani. În prezent, concediul de acomodare este de cel mult un an.

Cei care adoptă un copil vor ar putea beneficia de un concediu de acomodare de doi ani/ Foto: pixabay.com Cei care adoptă un copil vor ar putea beneficia de un concediu de acomodare de doi ani/ Foto: pixabay.com

 

 


Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect care vizează completarea legii 273 din 2004 privind procedura adopţiei, astfel încât persoanele îndreptăţite să poată beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani.

În prezent, concediul de acomodare este de cel mult un an

Proiectul, iniţiat de parlamentari PNL, susţinut de USR şi minorităţi, reglementează durata concediului de acomodare de care poate beneficia adoptatorul ori soţul acestuia, după caz, şi propune creşterea acestei perioade de la maximum un an, cât este în prezent, la maximum doi ani.


„La baza acestei modificări legislative pentru creşterea duratei concediului de acomodare la maximum doi ani stă principiul egalităţii în faţa legii, principiu de rang constituţional conform căruia legea trebuie să ofere şanse egale tuturor cetăţenilor”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea art.50 alin. (1) din Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei, astfel încât persoanele îndreptăţite să poată beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară, potrivit raportului de admitere întocmit de comisia de specialitate.

„Adopţiile trebuie încurajate, pentru că avem zeci de mii de copii instituţionalizaţi în România. Avem ocazia să votăm o iniţiativă foarte bună, care va acorda tratament egal părinţilor care adoptă copii. Momentan, avem undeva la 600 de familii anual”, a precizat senatorul USR Irineu Darău.


Proiectul a fost transmis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

CITEȘTE ȘI:

Kievul acuză Rusia că dă ilegal spre adopție copii ucraineni

ANALIZĂ: Situaţia căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi a adopţiei în lume

abonare newsletter