Externe

Kievul acuză Rusia că dă ilegal spre adopție copii ucraineni

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a acuzat Rusia de adopții ilegale în masă copii ucraineni. Peste 1.000 de copii ar fi fost dați unor străini în Siberia.

Kiev: Ucrainenii se ascund într-un adăpost în timpul invaziei ruse / Foto: depositphotos.com Kiev: Ucrainenii se ascund într-un adăpost în timpul invaziei ruse / Foto: depositphotos.com

 

 


Ucraina a acuzat marţi Moscova că organizează adopţii ilegale în masă de copii ucraineni transferaţi din zone ocupate spre Rusia, informează AFP.

 


„Rusia continuă să răpească copii de pe teritoriul ucrainean şi să aranjeze adopţia lor ilegală de către cetăţeni ruşi”, a declarat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

Peste 1.000 de copii, dați ilegal spre adopție în Siberia

„Mai mult de 1000 de copii din Mariupol”, oraş-port din sud-estul Ucrainei căzut în mâinile armatei ruse, „au fost daţi ilegal (spre adopţie) unor străini la Tiumen, Irkutsk, Kemerovo şi în districtul Altai”, în Siberia, a afirmat ministerul, citând informaţii publicate de autorităţile din Krasnodar, oraş din sud-vestul Rusiei situat în apropiere de Ucraina.


Peste 300 de copii ucraineni se află de asemenea în „instituţii specializate” din regiunea Krasnodar, susţine ministerul.

Aceste acţiuni ale Rusiei constituie o „încălcare gravă a Convenţiei de la Geneva” privind protecţia civililor în timpul războiului şi a convenţiei ONU asupra drepturilor copiilor, a acuzat ministerul ucrainean. „Toţi copiii ucraineni transferaţi ilegal pe teritoriul rus trebuie să fie restituiţi părinţilor lor sau tutorilor lor legali”, a mai subliniat acesta.


Mai multe familii din Mariupol, obligate să se refugieze în Rusia

De la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie, Kievul acuză Moscova că îi forţează pe ucrainenii şi în special pe copiii din zonele ocupate de trupele ruse să se refugieze mai degrabă în Rusia decât spre alte regiuni ale Ucrainei, o politică pe care autorităţile ucrainene o compară cu „deportările”.

Mai multe familii din Mariupol au povestit AFP că au fost obligate să se refugieze în Rusia împotriva voinţei lor, pentru a fugi din calea luptelor.


Acest port strategic de la Marea Azov care a avut circa jumătate de milion de locuitori înainte de război a fost atacat de armata rusă în primele ore ale ofensivei sale. După săptămâni de asediu, ruşii au făcut cel puţin 20.000 de morţi printre locuitorii oraşului, potrivit estimărilor Kievului, iar Mariupol a trecut în întregime sub controlul trupelor Moscovei.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

CRONOLOGIE: 6 luni de la începutul războiului din Ucraina. Rusia își continuă ofensiva

Țările baltice, Polonia și Finlanda, ar putea interzice intrarea turiștilor ruși: „Turiştii ruşi nu ar trebui să fie în UE”

Ultimele Stiri
abonare newsletter