Social

Cămin de bătrâni „la prețuri decente”, construit de Primărie pe Calea Baciului. Investiție de peste 8 milioane de euro

Un cămin pentru îngrijirea persoanelor vârstnice va fi amenajat de Primăria Cluj-Napoca pe locul fostei școli de pe Calea Baciului, cu peste 42 de milioane de lei, bani din bugetul local.

Cămin de bătrâni „la prețuri decente”, construit de Primărie pe Calea Baciului. FOTO 1- arhivă; FOTO 2 - randare Primăria Cluj-Napoca Cămin de bătrâni „la prețuri decente”, construit de Primărie pe Calea Baciului. FOTO 1- arhivă; FOTO 2 - randare Primăria Cluj-Napoca

 

 


Centrul pentru bătrâni va fi amenajat în locul fostei Școli Generale nr. 9 din municipiu, lăsată în paragină de ani buni. Consilierii locali au aprobat miercuri indicatorii tehnico-economici aferenți investiției.

 


„Un proiect atât de necesar seniorilor cetății. Suntem la faza de a aproba astăzi în consiliul local căminul de bătrâni de pe Calea Baciului, realizat de către Primărie. Nu este în atribuția noastră legală, dar nimeni nu ne împiedică să construim un astfel de centru de bătrâni. Avem nevoie să avem grijă de bătrânii noștri, avem grijă să le oferim condiții în care să stea la prețuri decente și acceptabile. Mai există cămine private, dar pe care nu și le poate permite oricine. Acest centru, pe care Primăria îl va construi, va fi un centru care ne va permite să oferim bătrâneți liniștite seniorilor cetății la prețuri sustenabile. Este o investiție «de suflet» a clujenilor, din respect pentru cei care au construit Clujul și ne-au oferit nouă o șansă să îl ducem mai departe. Acest proiect nu intră în atribuțiile noastre, dimensiunea aceasta este la nivel județean dată prin lege, dar colegii mei au studiat și nici ne interzice legea să promovăm dezvoltarea unui cămin de bătrâni. După aprobare, pornim la licitație”, a declarat primarul Emil Boc, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca. 

70 de locuri în viitorul centru de îngrijire

Suprafața imobilului va fi de 1.410 mp (4.082 mp suprafață teren) și va avea o capacitate de 70 de locuri, inclusiv pentru persoane cu dizabilități. Vor fi amenajate 42 de camere, cabinete de recuperare și fizioterapie, sală de mese, bibliotecă, bucătărie, zonă de relaxare cu mobilier urban și zone de fitness. Durata realizării lucrărilor este de 24 de luni, iar valoare investiției se ridcă la 42.134.768 lei, bani din bugetul local – circa 8 milioane de euro.


Clădirea care găzduia fosta Școală Generală nr. 9 din municipiu, funcţională până acum 10 ani, proprietate a Consiliului Local Cluj-Napoca, a devenit o „pată” pe obrazul orașului. Până în anul 2020, când consiliul local a decis transformarea clădirii în azil de bătrâni, clădirea a fost lăsată să „se descompună”, deși zona duce lipsă acută de spații educaționale.

Imobilul de pe strada Calea Baciului nr. 1 este compus din construcție-școală cu regim de înălțime subsol parțial+parter și are o suprafață construită la sol de 637 mp, pe un teren-curte în suprafață de 4.082 mp. În acest imobil a funcționat, până în 2010, Școala Generală cu clasele I – VIII nr. 9.


În luna septembrie a anului 2020, Primăria Cluj-Napoca a primit aviz de la Ministerul Educației pentru transformarea „școlii-fantomă” de pe Calea Baciului în cămin pentru vârstnici.

Ministerul Educțaiei și Cercetării a avizat, în septembrie 2020, solicitarea Primăriei Cluj-Napoca pentru schimbarea destinaţiei din școală în cămin pentru îngrijirea persoanelor vârstnice a clădirii părăsite de pe Calea Baciului. Este vorba despre primul cămin de bătrâni construit din bani publici în ultimii 30 de ani în Cluj-Napoca, arăta primarul Emil Boc.

CITEȘTE ȘI:

A fost aprobată construirea unui azil de bătrâni în locul fostei școli de pe Calea Baciului. Clădirea, lăsată în paragină ani de zile

Ultimele Stiri
abonare newsletter