Sănătate

Cercetătorii UBB, marii câștigători în cadrul competiției Real Impact Awards 2021 pentru impactul cercetării în societate

Cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (FSEGA) au fost marii câștigători în cadrul competiției Real Impact Awards 2021 pentru impactul cercetării în societate, cu proiectul COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor.

Proiectul cercetătorilor UBB a luat naștere în anul 2020/ FOTO: Universitatea Babeș-Bolyai - Facebook

 

Cercetătorii UBB-FSEGA au câștigat premiul pentru impactul cercetării în societate în cadrul competiției Real Impact Awards 2021 organizate de editura britanică Emerald Publishing, cu proiectul de cercetare denumit generic COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor. 


 

Proiectul de cercetare a fost inițiat în Aprilie 2020 având ca obiectiv principal monitorizarea situației epidemiologice și economice din România în timp real, bazată pe actualizarea zilnică a informațiilor, respectiv elaborarea de previziuni care să sprijine autoritățile în luarea măsurilor optime pentru gestionarea situației create de pandemia de coronavirus. 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


În ultimele două luni proiectul s-a concentrat asupra publicării unor informații și analize actuale privind impactul războiului ruso-ucrainean asupra economiei românești.

În cadrul evaluării proiectelor înscrise în categoria Driving the Impact Agenda a competiției, juriul, format din specialiști și cercetători din Marea Britanie, Australia și Norvegia, a apreciat în special modul în care rezultatele publicate online de cercetătorii clujeni au avut un impact asupra deciziilor oficiale luate în contextul pandemiei. În același timp, juriul a subliniat că proiectul cercetătorilor din cadrul UBB-FSEGA reprezintă un exemplu elocvent privind modul în care cercetarea științifică – bazată pe metode moderne de vizualizare a datelor, respectiv tehnici avansate de analiză și previziune socio-economică – poate avea un impact semnificativ asupra vieții comunității și asupra percepției cercetării științifice în societate.


„În timpul pandemiei UBB a fost un lider național în confruntarea acesteia, adesea suplinind eforturile guvernamentale (chiar înlocuindu-le când acestea lipseau), în componenta psihologică (sănătate mintală/adaptare psihologică la scară națională), de sănătate publică, de știință (biomedical) și de analiză macrosocială/macroeconomică (prin proiectul de față). Aceste demersuri au fost recunoscute deja național (unele și la nivel internațional - EFPA/BBC etc.), iar acest nou premiu întărește și confirmă internațional leadershipul UBB în acest proiect specific”, a declarat Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai.

„Acest premiu internațional reprezintă o confirmare importantă a faptului că activitatea de cercetare științifică derulată în cadrul instituției noastre poate avea într-adevăr un impact semnificativ, nu numai în cadrul comunității academice, ci și asupra societății în general. În prima parte a anului 2020 am lansat acest proiect cu ideea să utilizăm resursele noastre științifice și să venim în ajutorul populației și a autorităților din România pentru o gestionare mai eficientă a crizei generate de pandemie, iar acum aceste eforturi sunt recunoscute și în afara granițelor țării”, a transmis Răzvan V. Mustață, Decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.


Cercetătorii clujeni au câștigat marele premiu al categoriei, podiumul fiind completat de alte două proiecte de cercetare din Noua Zeelandă, respectiv Marea Britanie.

Clujenii Dragoș Vana și Răzvan Cherecheș, premiați pentru activitatea din perioada pandemiei

La mijlocul lunii aprilie, Dragoș Vana, fondatorul site-ului Graphs.ro și profesorul UBB Răzvan Cherecheș au obținut premiile pentru știință în cadrul Galei Radio România Cultural.

Dragoș Vana a obținut Premiul Special Pentru Știință, pentru activitatea desfășurată în perioada pandemiei de COVID-19, iar lui Răzvan Cherecheș i-a fost acordat Premiul pentru Știință pe anul 2021 pentru campania de promovare a măsurilor de sănătate publică anti-Covid-19 din România.

„Am fost aseară onorat să câștig Premiul Special Pentru Știință acordat de Radio România Cultural în cadrul unei frumoase gale la Teatrul Odeon. Sunt foarte fericit că munca mea și site-ul Graphs.ro au fost recunoscute și au avut un impact asupra societății”, a scris Dragoș Vana, pe pagina sa de Facebook în ziua decernării premiilor.

 

CITEȘTE ȘI:

Premii pentru Știință, ajunse la Cluj. Clujenii Dragoș Vana și Răzvan Cherecheș, premiați pentru activitatea din perioada pandemiei

Valul 5 al pandemiei, în „retragere”. Cercetătorii UBB: „Numărul cazurilor nu va mai depăși 10.000”

Ultimele Stiri
abonare newsletter