Sănătate

ONU, în ziua în care România renunță la restricții: „Pandemia NU s-a încheiat. Ar fi o eroare gravă să credem asta”

Pandemia de Covid-19 nu s-a încheiat, a avertizat, miercuri, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres. România a renunțat de astăzi la toate restricțiile anti-Covid.

Avertisment ONU: „Pandemia nu s-a încheiat”. Avertisment ONU: „Pandemia nu s-a încheiat”.

 

 


„Bilanţul cel mai tragic al pandemiei a afectat sănătatea şi viaţa a milioane de persoane, cu peste 446 de milioane de cazuri de COVID-19 în lumea întreagă, peste 6 milioane de decese confirmate şi nenumărate alte persoane spitalizate şi afectate de o deteriorare a sănătăţii mintale. Graţie unor măsuri de sănătate publică fără precedent şi dezvoltării şi utilizării extraordinar de rapide a unor vaccinuri, numeroase regiuni ale lumii reuşesc să controleze pandemia. Dar ar fi o eroare gravă să credem că ea s-a încheiat”, a avertizat Antonio Guterres.

 


Secretarul ONU a vorbit și despre șansele inegale ale populației de a beneficia de vaccinul împotriva Covid-19: „Companiile farmaceutice produc 1,5 miliarde de doze de vaccinuri pe lună, însă aproape 3 miliarde de persoane aşteaptă încă să primească primul vaccin”.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

El consideră această situație ca fiind „un eşec dur al deciziilor politice şi bugetare care acordă prioritate sănătăţii locuitorilor din ţările bogate în raport cu sănătatea locuitorilor din ţările sărace.

Pandemia, un „capitol trist din istoria umanităţii”

O astfel de abordare reprezintă „o reţetă pentru mai multe variante virale, mai multe lockdown-uri şi mai multă tristeţe şi sacrificiu în fiecare ţară”, a avertizat Antonio Guterres, care a lansat totodată un apel pentru a încheia „odată pentru totdeauna” acest „capitol trist din istoria umanităţii”.


Începând de astăzi, 9 martie, starea de alertă în România nu a mai fost prelungită, iar toate măsurile anti-Covid au fost eliminate, rămânând la nivelul recomandărilor.

Restricțiile care dispar începând de azi:

  • Eliminarea măștii interior, exterior
  • Nu vor mai exista limite în spațiile interioare, restaurante
  • Nu vor mai exista limite cu privire la oralul
  • Nu va mai fi solicitat Certificatul Verde la intrarea în țară

CITEȘTE ȘI:

Prima zi FĂRĂ RESTRICȚII în România, după doi ani de pandemie. Fără mască, fără certificat verde și liber la restaurante ori spectacole

Ultimele Stiri
abonare newsletter