Sănătate

Avertisment OMS: Omicron a câștigat teren la nivel global. Aproape 72% dintre cazuri sunt cu noua variantă

Varianta Omicron este deja prezentă în 71,9% din cazurile analizate în ultimele 30 de zile de reţeaua de laboratoare GISAID, potrivit raportului epidemiologic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii .

Avertisment OMS: Omicron a câștigat teren la nivel global. Aproape 72% dintre cazuri sunt cu noua variantă

 

 


Dintre cele 405.000 de teste prelevate s-a detectat varianta Omicron în 291.000 dintre cazuri, în timp ce Delta, care a dominat o bună parte a pandemiei în 2021, a fost prezentă doar în 28% din analizele efectuate în ultimele 30 de zile (113.000), se arată în raportul OMS.

 


Varianta Omicron provoacă cifre record de contagieri la nivel global, care nu sunt totuşi însoţite de o creştere a numărului de decese, astfel încât noua variantă a fost asociată unei forme mai puţin grave a bolii COVID-19.

OMS a menţinut însă avertismentele şi recomandările pentru a evita contractarea acestei boli care a dus la o creştere exponenţială a contagierilor în majoritatea regiunilor şi la o mai mare presiune asupra reţelelor sanitare, deşi în acest caz mai mult asupra centrelor de asistenţă medicală, decât asupra spitalelor.


La nivel global s-au înregistrat în săptămâna dintre 10 şi 16 ianuarie, 18,7 milioane de cazuri de COVID-19, reprezentând o creştere cu 20% faţă de cele şapte zile anterioare dar şi o frânare a curbei ascendente, comparativ cu săptămâna precedentă, când creşterea a fost de 55%.

Potrivit OMS, numărul deceselor în perioada analizată a depăşit 45.000, o creştere cu 4 % faţă de săptămâna anterioară, deşi curba se menţine relativ stabilă din luna octombrie.


Cea mai mare creştere a contagierilor s-a remarcat în Asia de Sud-Est, unde cazurile au crescut cu 145% (1,7 milioane), dar care reprezintă totuşi o dezaccelerare a ritmului infectărilor, după ce în săptămâna precedentă contagierile crescuseră cu aproape 418%.

Practic în toate regiunile s-a remarcat o descreştere a numărului contagierilor, deşi OMS avertizează că încă nu au fost depăşite vârfurile infectărilor cu noua variantă a coronavirusului.


 

CITEȘTE ȘI:

Previziuni despre Omicron. 1,000 de copii internați și 25.000 de cazuri noi pe zi. Medic: „Presiunea pe spitale va fi foarte mare”

abonare newsletter