Sănătate

Răzvan Cherecheș, expertul UBB în sănătate publică: „Decesele din ianuarie se vor datora relaxărilor de acum”

Răzvan Cherecheș, expertul UBB în sănătate publică, a comentat noul val de măsuri de relaxare și a tras un semnal pentru ceea ce urmează după Sărbătorile de Crăciun.

Răzvan Cherecheș, expertul UBB în sănătate publică Răzvan Cherecheș, expertul UBB în sănătate publică

Răzvan Cherecheș este de părere că autoritățile au greșit când au decis relaxarea măsurilor de restricție împotriva pandemiei de COVID-19 și se așteaptă la o creștere bruscă a cazurilor în ianuarie și februarie.

„Noi avem exact aceeaşi abordare pe care am avut-o şi în vară, respectiv relaxăm acum, din timp, deşi nu avem niciun motiv. Totul merge pe o abordare pur populistă, nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice, urmând ca după sărbători, şi cu deschiderea şcolii, să avem o creştere accelerată. Cu siguranţă după sărbători vom avea focare care vor continua să se propage în interior, în comunităţi”, a declarat Răzvan Cherecheș la Digi 24.


Răzvan Cherecheș i-a acuzat pe factorii de decizie că sunt iresponsabili și că îi vor avea pe conștiință pe românii care vor muri în ianuarie de COVID-19.

„Pentru că, dacă ceva a învăţat guvernul anterior, a fost că nu au plătit, nu au fost arătaţi cu degetul pentru că persoanele care au murit au murit din cauza măsurilor iresponsabile luate de Guvern. Românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie”, a mai spus el. 


Expertul UBB nu este de acord nici cu propunerea lui Alexandru Rafila prin care ar urma să se reintroducă Certificatul Verde.  Noul ministru al Sănătății a a afirmat că ar putea fi reintrodus  acest „pașaport verde” după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.

„Creşterea trei săptămâni consecutive… este ca şi cum ai zice: «Ai dreptul să chemi pompierii, dar când ţi-a luat foc al doilea etaj din casă, dacă arde numai parterul, îmi pare rău, dar nu poţi să chemi pompierii». E ridicol! Adică noi ştim că urmează o creştere, domnul ministru Rafila a anunţat că va veni în ianuarie un val cinci, dar prevenţia pe care o facem noi este să ne asigurăm că putem interveni doar atunci când situaţia se va agrava”, a susţinut Răzvan Cherecheş. 

CITEȘTE ȘI:

Vești bune! Vaccinații și cei trecuți prin boală, protejați de Omicron. Cherecheș: „Doza 3 devine extrem de importantă”

Răzvan Cherecheș: „Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron, incredibilă. De 5 ori mai infecțioasă decât Delta”

Ultimele Stiri
abonare newsletter