Sănătate

Obezitatea la copii, favorizată de pandemia Covid-19. Ce recomandă specialiștii?

Ultimele date ale specialiștilor arată că rata obezității a crescut cu aproape 5% în pandemie în rândul copiilor din Marea Britanie. „Îmi vine greu să cred că nu suntem în exact aceeași situație”, este de părere Răzvan Cherecheș, specialist clujean în sănătate publică.

Pandemia a favorizat creșterea obsezității la copii. Pandemia a favorizat creșterea obsezității la copii.

„Pandemia de COVID-19 are un efect semnificativ asupra obezității la copii din cauza scăderii nivelului de activitate fizică (datorate izolării, școlii online și reducerii interacțiunii sociale)”, a explicat Răzvan Cherecheș.

El atrage atenția că datele NHS (National Health System) din Marea Britanie arată că în 2019-2020, rata de obezitate la copiii de 4-5 ani a crescut de la 9,9% la 14,4%, iar la copiii de 10-11 ani - de la 21% la 25,5%.


„Deși nu am date din România, îmi vine greu să cred că nu suntem în exact aceeași situație.

Ministerul Educației trebuie să înceapă să gândească și să finanțeze programe care să stimuleze activitatea fizică la copii (deocamdară în aer liber, datorită COVID-19)”, a mai spus Cherecheș.


Cum prevenim obezitatea la copii?

Nutriționiștii recomandă ca prevenție a obezității în rândul copiilor, ca în primul rând, părinții să încurajeze desfășurarea oricăror activități fizice, precum și atenția la dietă.

Evitarea dulciurilor în exces, a băuturilor carbogazoase, dar și a mâncatului în timpul programului de joacă ori a timpului petrecut în fața televizorului sunt câteva dintre recomandările experților.


Totodată, este important să nu se sară peste micul dejun atunci când vine vorba de copii, iar gustările dintre mese să fie compuse preferabil din fructe.

CITEȘTE ȘI:

Răzvan Cherecheș, expert UBB: „Va fi o creștere a numărului de decese unde se deschid școlile față în față”

abonare newsletter