Sănătate

1450 euro, amendă pentru încălcarea lockdown-ului în Austria. Cherecheș: „De asta avem și noi nevoie”

A intrat în vigoare lockdown pentru persoane nevaccinate în Austria, de luni. Răzvan Cherecheș, expert la UBB, salută măsura luată de autoritățile austriece și în special impunerea unei amenzi de 1450 de euro pentru cei care nu o respectă.

Lockdown în Austria, de luni Lockdown în Austria, de luni

 

 


În Austria a intrat în vigoare luni un lockdown impus persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19, care vor putea să-şi părăsească locuinţele doar pentru cumpărături esenţiale, pentru a merge la lucru sau la medic, transmite dpa.

 


Cetăţenii nevaccinaţi vor avea totuşi permisiunea să iasă la plimbare în orice moment al zilei, pentru a-şi păstra sănătatea fizică şi mintală.

Amendă de 1450 euro

Vor exista controale aleatorii, iar neconformările vor fi amendate cu până la 1.450 de euro.


Pe fondul valului epidemic în creştere, Austria a raportat duminică 11.552 de cazuri noi de infectare, iar rata de incidenţă pe şapte zile a ajuns la aproape 850 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Măsurile de lockdown vor fi aplicate pentru o perioadă iniţială de 10 zile. Ele au fost adoptate de guvernul federal şi de autorităţile landurilor, dar cancelarul Alexander Schallenberg a spus că acestea din urmă sunt libere să instituie restricţii chiar mai dure.


Capitala Viena a anunţat deja că va introduce suplimentar obligativitatea unui test PCR pentru persoanele vaccinate sau vindecate de COVID-19 pentru accesul în restaurante şi la orice eveniment cu mai mult de 25 de participanţi. Autorităţile speră că acest lockdown va încuraja vaccinarea. Restricţii impuse anterior au condus deja la o creştere a numărului celor care s-au vaccinat. În prezent, circa 65% din populaţie este vaccinată.

Guvernul austriac ia în considerare impunerea unor restricţii generale de circulaţie pe timp de noapte, începând de la ora 22:00, o decizie urmând să fie luată miercuri, a indicat ministrul sănătăţii, Wolfgang Mueckstein, duminică seara la postul ORF.


Cherecheș: „Avem nevoie de măsuri mai severe”

Expertul în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai Răzvan Cherecheș salută inițiativa luată de Austria și dă de înțeles că asta ar trebui să facă și România.

Autoritățile din Austria au luat o măsură nepopulară, dar necesară, care în România nu se aplică, cu toate că numărul persoanelor vaccinate este mai mic.

Cherecheș consideră că și România ar trebui să aplice măsuri mai severe, fiindcă este nevoie de ele:

„Începând de mâine, Austria a decis lockdown pentru persoanele nevaccinate pentru următoarele 10 zile. Amenda pentru încălcarea lockdown-ului este de 1450 Euro. Austria are rata de vaccinare de 65%, considerată prea mică pentru prevenirea aglomerării secțiilor de terapie intensivă. Din nefericire, rata de vaccinare este mult mai mică la noi, deci avem și noi nevoie de restricții mai severe, dacă vrem să evităm sutele de morți pe zi...”, a spus expertul duminică, 14 noiembrie.

CITEȘTE ȘI:

Expertul Răzvan Cherecheș, despre accesul la vaccin: „Avem români protejați ca în Danemarca și alții ca-n India”

Răzvan Cherecheș, expert UBB: „Va fi o creștere a numărului de decese unde se deschid școlile față în față”

abonare newsletter