Sănătate

Aprecieri din partea Ministerului Sănătății pentru producerea de către Terapia Cluj a medicamentului Favipiravir pentru COVID-19

Ministerul Sănătăţii transmite că apreciază eforturile societăţii Terapia SA pentru producerea medicamentului Favipiravir în ţară şi asigură producătorul român de întreaga colaborare.

 

 


Potrivit unui comunicat transmis de minister, pe 29 octombrie Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a eliberat o nouă autorizaţie de nevoi speciale în baza căreia vor mai fi puse pe piaţă alte 150.000 de cutii din acest medicament.

 


„Ministerul Sănătăţii apreciază eforturile societăţii Terapia SA pentru producerea medicamentului Favipiravir în România şi asigură producătorul român de întreaga colaborare. Pentru unitatea de producţie de la Cluj-Napoca, societatea Terapia SA deţine astăzi o autorizaţie de fabricaţie în baza căreia poate produce medicamente, fără a avea nevoie de o aprobare suplimentară din partea MS sau a altei instituţii”, se arată într-un comunicat.

Peste 7.000 de pacienți beneficiază deja de medicament

Ministerul Sănătăţii transmite că stocurile de Favipiravir existente la nivel naţional acoperă necesarul de tratament pentru aproximativ 7.426 de pacienţi, dar că alte 48.500 de cutii vor fi disponibile până pe 15 noiembrie, ca urmare a donaţiei făcute de către Terapia SA. Pe 1 noiembrie, un număr de 519.839 de tablete reprezentând 10.396 de cutii de Favipiravir se aflau în stocul unităţilor sanitare.


„Stocurile existente astăzi la nivel naţional acoperă necesarul de tratament pentru aproximativ 7.426 de pacienţi pentru cel puţin 10 zile, conform necesarului şi estimărilor comisiei de specialitate. La nivel local pot fi realizate relocări de stocuri între unităţile medicale, în funcţie de necesităţi”, se mai arată în comunicat.

La sfârşitul lunii octombrie, Societatea Terapia SA a demarat procesul de donaţie către Ministerul Sănătăţii a unui număr de 48.500 de cutii de Favipiravir care vor fi distribuite în spitale în luna noiembrie. Conform Terapia SA, 5.814 de cutii vor fi disponibile pentru distribuire până la 5 noiembrie, restul de 42 686 cutii fiind disponibile până la 15 noiembrie.


Favipiravir este un medicament antiviral recomandat ca alternativă terapeutică pentru formele uşoare sau medii de COVID-19, conform protocolului de tratament al infecţiei SARS-Cov-2.

CITEȘTE ȘI:


Tratamentul cu Favipiravir pentru COVID-19 produs de Terapia Cluj, aprobat de guvern

abonare newsletter