Sănătate

România se pregătește pentru vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor între 5-11 ani

Coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți, 2 noiembrie, că decizia pentru vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor de 5-11 ani va sosi cel târziu la mijlocul lunii decembrie de la Agenția Europeană a Medicamentului.

 

 


Valeriu Gheorghiță, a explicat că vaccinarea cu schema completă are o eficacitate de peste 91% privind prevenirea cazurilor de infectare cu COVID-19.

„Datele de siguranță și de eficacitate sunt cât se poate de bune. Vaccinarea cu schemă completă la grupa de vârstă 5-11 ani s-a asociat cu o eficacitate de peste 91% în ceea ce privește prevenirea cazurilor de Covid.


Pfizer a depus la Agenția Europeană a Medicamentului datele studiilor clinice efectuate și ne așteptăm ca la jumătatea lunii decembrie, însă este posibil ca acest termen să fie devansat, EMA să facă recomandarea de administrare pentru grupa de vârstă 5-11 ani, pentru vaccinul BioNTech/Pfizer”, a transmis Valeriu Gheorghiță.

Potrivit medicului, doza pentru copiii între 5-11 ani va fi o treime din doza care se administrează unui adult, iar imunizarea este recomandată copiilor care suferă de afecțiuni.


„Flacoanele de vaccin sunt diferite, prevăd zece doze pe flacon, iar dozajul va fi o treime din cât se folosește în momentul de față, adică 10 micrograme (…) Pentru această grupă de vârstă în mod deosebit va fi ferm recomandată vaccinarea celor aflați în evidență cu afecțiuni cronice: obezitate, diabet, afecțiuni cronice renale, afecțiuni neurologice, sindromul Down, care crește riscul de deces de 10 ori în cazul infectării cu coronavirus, bolile oncohematologice, leucemiile, copiii care sunt în evidență cu tratamente care scad răspunsul imun”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

CITEȘTE ȘI


Vaccinul Pfizer/BioNTech este „sigur şi bine tolerat" de copiii între 5 şi 11 ani

abonare newsletter