Sănătate

1.052 de oameni s-au imunizat în trei zile, la Maratonul Vaccinării la centrul drive-through din Cluj

La Maratonul Vaccinării drive-through s-au vaccinat 1.052 de persoane. Evenimentul a durat de vineri, 29 octombrie, până duminică 31 octombrie.

 

 


1.052 de persoane s-au imunizat împotriva COVID-19 la maratonul vaccinării de la Centrul Drive-Throught de pe platoul Sălii Sportului Horia Demian, din Cluj-Napoca. Imunizarea s-a făcut cu serul Pfizer BioNTech, fără să fie nevoie de programare pe platforma de vaccinare.

Maratonul Vaccinării a fost ideea personalului de la centrul drive-thru:

„Acum câteva zile s-au făcut 6 luni de când Drive Through Sala Sporturilor s-a deschis. În cele 6 luni s-au administrat peste 50.000 doze de vaccin. Am avut maratonul nostru aici până acum. Miercuri dimineața, colega noastră Carmen vine și ne întreabă dacă am avea energie pentru a vaccina și noaptea, vineri și sâmbătă. Adică o vaccinare non stop, de vineri dimineața până duminică seara. Să profitam cumva de valul acesta de responsabilitate”, a spus Florin Moroșanu, membru în echipa Drive Through.


În perioada 14-16 mai, 3.900 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 la maratonul vaccinării, organizat la Sala Polivalentă BT Arena, din Cluj-Napoca.

Maratonul din luna mai a fost organizat de UMF Cluj

Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu alte instituții, județene și locale și spitalele universitare din Cluj-Napoca.


„Am organizat acest maraton din dorința de a oferi o șansă la vaccinare tuturor celor care își doresc să se vaccineze și nu au avut posibilitatea până acum. UMF «Iuliu Hațieganu» s-a implicat activ în combaterea pandemiei de COVID-19 încă din martie 2020, iar studenții noștri lucrează ca voluntari la DSP Cluj și în spitalele COVID-19. Pentru acest eveniment, comunitatea noastră academică a realizat o mobilizare de forțe extraordinară și ne bucurăm de implicarea unui număr foarte mare de studenți și cadre didactice din cadrul universității noastre, precum și a personalului sanitar din spitalele clujene. Vom fi la datorie, pentru clujeni, de vineri, începând cu ora 16:00 și până luni dimineața. Studenții noștri au amenajat câteva puncte de informare în oraș, unde oamenii vor primi informații și formularele de triaj cu care trebuie să se prezinte la centrul de vaccinare. Vă așteptăm plini de entuziasm și cu speranța de mai bine!”, transmitea prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, cu câteva zile înainte de maraton
 
Până în prezent, la nivelul județului Cluj s-au imunizat 53.298 de persoane în centrele drive-through, iar 673.755 de doze au fost administrate.
În ultimele 24 de ore în județtul Cluj, 913 persoane s-au vaccinat cu doza 1, 387 cu doza a doua, 492 cu doza a treia și 372 în centrul drive-through.

Acest număr mare de persoane imunizate împotriva COVID-19, vine în contextul în care începând de luni, 25 octombrie, în România s-au aplicat noi restricții, iar accesul în mall-uri (centrele comerciale) a fost permis doar persoanelor care dețin certificatul verde (s-au vaccinat sau au trecut în ultimele 180 de zile prin boală).


Accesul în toate zonele care nu sunt esenţiale se face folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate anti-COVID sau trecute prin boală.

„În magazinele esenţiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde. În rest, se intră cu certificat verde, pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală. Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spaţiile respective decât dacă sunt însoţiţi de un adult care este cu certificat valabil de vaccinare sau trecut prin boală”, a explicat Arafat într-o conferinţă de presă.


Însă, în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale de tip mall se va putea intra doar cu certificatul verde.

„Tot ce este în mall, numai cu certificat verde. Dacă n-ai certificat verde, te duci la o farmacie care nu este în mall. Dacă nu ai certificat verde, te duci la magazine care nu sunt în mall, adică la magazine alimentare”, a arătat Arafat, menţionând că există şi varianta comenzilor la domiciliu.

CITEȘTE ȘI

60% din clujeni, vaccinați cu o doză. Boc: „Trebuie să atingem ținta de 80-90%, ca în Vest”

abonare newsletter