Sănătate

Te poți omorî dacă iei singur medicamente de Covid? Medic clujean: „Risc de convulsii, chiar moarte subită” VIDEO

Medicul clujean Paul Oargă a explicat că ne putem omorî dacă ne administrăm singuri medicamentele pentru Covid-19, care sunt foarte puternice și nu sunt destinate formelor ușoare sau moderate care sunt tratate acasă.

 

 


Paul Oargă, medic rezident pe secția de ATI, a explicat ce medicamente sunt potrivite pentru formele ușoare și moderate de Covid-19 și ce medicamente trebuie să evităm, fiindcă, în ciuda părerii pe care mulți o au, acele medicamente ne pot face mult rău dacă nu sunt administrate cu indicațiile medicului.

 


„Ai Covid-19 sau crezi că ai Covid-19, pentru că ai fie o tuse, fie febră sau o dispnee, adică lipsă de aer, fie un debut brusc de probleme de gust sau miros. Ce faci acum? Ce medicamente trebuie să iei? Ce medicamente să nu iei sub nicio formă? O să vedem acum”, spune medicul la începutul videoclipului publicat pe canalul său de YouTube.

Cu ce medicamente te poți trata singur, acasă?

Medicul a explicat toți pașii pe care trebuie să-l facă o persoană infectată cu Covid-19, cu o formă ușoară sau moderată, și când trebuie să apeleze la 112 pentru că situația se înrăutățește:


„Bun, în primul rând vorbim de forme ușoare sau moderate care pot fi tratate acasă. Cele mai importante, din capul locului, este să-ți anunți medicul de familie și DSP-ul, pentru că cei de la Direcția de Sănătate Publică te vor programa ulterior la o evaluare medicală la unul din spitalele din apropierea ta. Ți se va face o radiografie și câteva analize de sânge ca să vadă statusul tău de sănătate. Cei mai mulți români preferă să nu anunțe autoritățile, să ia medicamente de capul lor acasă, dar asta poate să cauzeze probleme.

Ia-ți un pulsoximetru de la farmacie și monitorizează saturația în fiecare zi. Ce înseamnă asta: pe o mână caldă, care nu se mișcă, de preferat să nu ai ojă sau lac de unghii (ca să fie monitorizarea eficientă), te uiți să veză să ai o saturație peste 94%. E foarte important dacă vezi și o tendință descrescătoare a saturației. Adică dacă azi ai 96-97, mâine ai 95-96, poimâine 93-94, deja începi să te alarmezi. În momentul în care saturația ta scade sub 94% trebuie să iei legătura fie cu medicul de familie, fie dacă e o urgență să suni la 112”, a spus Paul Oargă.


Dacă saturația nu-ți e mai mică de 94%, Oargă îți recomandă să folosești medicamente simptomatice, adică paracetamol sau ibuprofen, în niciun fel anticoagulant:

„Ține minte: dacă nu ai lipsă de aer și saturația ta este mai mare de 94%, te încadrezi în una dintre cele două forme - ușoare sau moderate, ceea ce e bine. Atunci, ce medicamente poți să iei? În primul rând, medicamente simptomatice. Adică dacă te doare capul, ai febră, ai dureri musculare folosește paracetamol și chiar și ibuprofen, pentru că ibuprofen nu s-a dovedit că ar cauza forme mai severe de Covid-19. Trebuie să te hidratezi foarte bine și trebuie să te miști un pic prin casă, adică să nu stai toata ziua în pat, să te uiți la televizor pentru că crește riscul de tromboză. Faptul că boala cauzează imflamație produce un status procoagulant și atunci există risc de evenimente tromoembolice. Asta nu justifică sub nicio formă, la pacienții cu forme ușoare și moderate care nu au factori de risc, să își administreze anticoagulantele singuri. Anticoagulantul este un medicament foarte periculos dacă nu este indicat de un medic și dacă nu este coordonat și monitorizat de către un medic.”


Medicamentele administrate greșit pot duce la moarte

Medicamentele pentru Covid-19 (azitromicină, claritomicină, doxiciclină) administrate singur și greșit, în special în combinație cu altă medicație, pot duce la niște efecte adverse severe precum palpitații, convulsii sau chiar moarte subită cardiacă.

Medicul clujean a explicat totul despre efectul acestor medicamente și de ce trebuie să le eviți când nu ai o formă gravă de Covid-19:

„Aud foarte multă lume care își administrează azitromicina acasă, care este o greșeală foarte foarte mare. Azitromicina face de obicei parte din tratamentul pneumoniei comunitare, adică pneumonia, o infecție de cele mai multe ori bacteriană, care se tratează cu antibiotice. Bacteriile reacționează la antibiotice. Virusurile, sub nicio formă. Pneumonia pe care o poate cauza Covid-19 este o pneumonie virală, care nu răspunde la antibiotice. Atunci este foarte greșit să administrezi în pneumonia de Covid-19 antibiotice: nici nici azitromicină, nici claritomicină, nici doxiciclină - nu de capul tău. Se administrează doar dacă există o suprainfecție bacteriană, adică încă o infecție suprapusă peste cea Covid-19. 

Asta este datoria medicului tău să îți spună, nu să te apuci să îți autoadministrezi această medicație. Dacă tu pe lângă aceste medicamente, să zicem azitromicină și claritomicină, adaugi și hidroxiclorochină, de care ai auzit că e foarte bună pentru Covid-19 crește riscul de evenimente cardio-vasculare. Adică crește riscul de palpitații, de sincopă (care e un leșin mai grav) sau convulsii care pot merge până la moarte subită cardiacă. Acest lucru se întâmplă pentru că atât hidroxiclorochina, cât și azitromicina, produc modificări electrice la nivel cardiac. Din acest motiv este foarte important să te consulți cu medicul tău și el să te sfătuiască, pentru că el știe toate lucrurile astea și să nu iei de capul tău aceste medicamente acasă”, a spus medicul. 

Efecte adverse severe la administrarea în neștire a corticosteroizilor

Paul Oargă a vorbit și despre corticosteroizi, o altă medicație pe care românii ș-o mai administrează singuri, în neștire. El explică faptul că dacă administrarea corticosteroizilor la un pacient la Terapie Intensivă e ok, la un pacient cu simptome ușoare/moderate poate însemna efecte adverse severe:

„Dar cum sunt corticosteroizii pentru că ai auzit că ăștia scad inflamația - scad inflamația, ăsta este unul dintre lucrurile pe care le fac, dar vin cu o serie de multe alte probleme. Tot timpul în medicină cântărești riscul contra beneficiu. Dacă la un pacient pe Terapie Intensivă este okay să-i administrezi corticosteroizi pentru că este tot timpul monitorizat și este în stare critică, la un pacient care se tratează acasă de Covid-19 nu este corect să-i administrezi corticosteroizi. 

Sub nicio formă nu se recomandă administrarea lor fără supraveghere medicală și fără indicație medicală. De aceea, aceste medicamente sunt foarte periculoase dacă ți le administrezi singur și nu ești monitorizat de către un medic. Ele vin cu niște efecte adverse foarte serioase, de la dereglaje hormonale grave, la creșterea glicemiei, la redistribuția țesutului adipos, creștere în greutate, modificări psihiatrice, osteoporoză... Este un șir foarte lung de efecte adverse ale corticosteroizilor”, a spus Paul Oargă.

Ivermectina, bună sau rea?

Spre final, medicul a vorbit și despre ivermectină, un medicament controversat. El spune că încă nu se știe sigur dacă este bună sau nu pentru Covid-19, fiindcă studiile încă nu au ajuns să afle acest lucru, dar este mai bine să așteptăm până aflăm concluzia decât să o administrăm fără să știm ce se poate întâmpla:

„Dar ivermectina, o fi bună ivermectina? Din păcate, cei care au făcut studii pe ivermectină nu au putut să vină cu o concluzie. Așadar, ea nu este încă recomandată, dar nici nu s-a spus că nu este bună. Cel mai bine este să așteptăm și să vedem care o să fie rezultatele acestor studii. S-a studiat și care este concentrația bună de ivermectină care ar avea efect împotriva virusului. S-a pus în laborator și s-a văzut o anumită concentrație. Ei bine, ca să reproduci acea combinație care ar avea efecte antivirale, ar trebui să administrezi de o sută de ori doza maximă admisă pentru o persoană, ceea ce e o mare problemă. Până una alta, ivermectina rămâne un antiparazitic folosit în boli tropicale”, a mai explicat medicul clujean.

La final, medicul i-a îndemnat pe oameni să se consulte mereu cu medicul înainte să-și administreze medicamente pentru Covid-19.

„Trăim vremuri foarte grele. Te poți trezi, fie că ești vaccinat, fie că nu, cu o formă de Covid-19. Și tindem să ascultăm mai mult ceea ce ne zice vecinul decât de sfaturile medicilor care ne zic să nu luăm antibiotice, să nu luăm anticoagulante, să nu luăm corticosteroizi. Este important să te consulți mereu cu medicul tău pe genul acesta de medicamente și să nu ți le autoadministrezi”, a concluzionat Oargă.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Intervenție SMURD la un caz de Covid-19 în Cluj-Napoca. Chinul prin care trece o femeie cu formă gravă

 

VIDEO. O noapte de gardă la Untold. Paramedic: „Unele cazuri au ajuns la spital, s-a intrat de urgență în operație”

 

abonare newsletter